Pénz- és tőkepiac

Egekben az arany ára és messze még a csúcs

A koronavírus okozta járványtól való félelem, minden nagyobb piac, így a New York-i és a főbb európai tőzsdék forgalmát is letörte. Előbbi részvényárai háromhavi mélypontra zuhantak.

Három hónapja nem estek akkorát a New York-i értéktőzsde főbb mutatói, mint a hétfői zárásra. Az ok a koronavírus lehetséges kínai gazdasági következményei.

Sok a kérdőjel a vírussal és annak terjedésével kapcsolatban, és a hisztérikusnak mondható a hangulat közepette, a fertőzés terjedésével szinte minden részvénymutató esett a napokban. Szakértők szerint a befektetők kivárásra játszanak.

Az olaj ára 10 százalékot zuhant

A járvány terjedése miatt a befektetők attól tartanak, hogy a megelőzésre szánt erőfeszítések komolyabb kárt okozhatnak a gazdaságban. És valóban, a kínai kormány korlátozásokat volt kénytelen bevezetni. A hatóságok hétfőtől leállították az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt, hogy meggátolják az új koronavírus okozta járvány terjedését.

A vírus behurcolását elkerülendő vasárnaptól leállították a kínai főváros és a tartományok, valamint a Peking környéki városok közötti távolsági buszjáratokat is.

A Brent olajfajta ára 3 százalékkal csökkent hétfőn, hordónként 58,88 dollárig esett az árfolyam. Október óta nem volt ilyen gyengülés.

A Brent ára körülbelül 10 százalékkal esett január 17-e óta, amikor a kínai hatóságok megerősítették a második vírussal fertőzött ember halálát.

Kiszámítható elővigyázatosság

Ilyen körülmények között a tisztítószerek és a különböző higiéniai termékek kereslete nőtt kiugróan – hívja fel a figyelmet cikkében a CNN. A Clorox, a Procter & Gamble, a Colgate Palmolive és a Kimberly-Clark hétfőn emelkedtek.

A járvány kiváló alkalmat teremt a fertőtlenítőszerek értékesítésére: 2009-ben, amikor a fogyasztók a sertésinfluenza terjedése miatt aggódtak, a kézi fertőtlenítők eladásai fél év alatt 70 százalékkal nőttek.

Ez pedig érthető aggodalmat szül a piacokon. A befektetők – akárcsak a kötszerek és a lőszerek keresletének növekedése esetében – ilyenkor óvatos stratégiával a legmegbízhatóbb megoldásokhoz fordulnak.

A biztonságos befektetés

Az arany ára hétfőn elérte az 1600 dollárt. A nemesfém egyike azon befektetéseknek, amelyek ára meredeken emelkedett a koronavírus keltette pánikhangulat hatására.

Szakértők szerint megvan az esélye annak, hogy a közeljövőben akár 2000 dollárt is elkérjenek az arany unciájáért.

Egy uncia arany árának alakulása az elmúlt fél évben
Fotó: TradingView

Példaként emelte ki a lap a Newmont nemesfém kitermelő vállalat papírjait, amely egyike volt a S&P 500 részvényeinek, amelyik emelkedést ért el a hétfői kereskedés során.

Fotó: Pixabay

A jelenség ehhez képest nem újdonság, nemcsak a koronavírus okozza az emelkedést. A VanEck Vector Gold Miners részvényeinek értéke mintegy 40 százalékkal emelkedett az elmúlt év során.

Nem az arany az egyetlen olyan árucikk, amelynek befektetői tartanak a dollár további gyengülésétől, és az alacsony kamatlábaktól. Az ezüst, a platina és a palládium árai szintén megemelkedtek az elmúlt évben.

A dollár zuhanását az alacsony kamat nem tudja kompenzálni, így érthető a nemesfémek, mint legbiztosabb befektetések iránti kereslet. Szakértők szerint várhatóan az aranykészlet 5-10 százaléka cserél gazdát a következő időszakban.

Nemcsak a vírus tehet az áremelkedésről

Hiba lenne azt hinni, hogy az áremelkedés egyedül a járványnak köszönhető. A befektetők más tényezők sokasága miatt is feszültek. A laza monetáris politika világszerte kedvezőtlen környezetet teremt a részvénykereskedés számára, különösen azért, mert a vállalatok eredményei folyamatosan estek tavaly.

A Fed és más központi bankok pénzt öntöttek a piacra. A pénzáramlás a készleteket növeli, nem pedig a jövedelmeket, ez pedig az embereket keserűbbé teszi

– mondta a CNN-nek Ralph Aldis, a US Global Investors portfóliómenedzsere.

A közel-keleti feszültségekkel kapcsolatos aggodalmak sem szűntek meg és az értéktőzsdék idén egyre ingatagabbá válhatnak a 2020-as elnökválasztás körül kialakult zavaros helyzet miatt.

Akár 2000 dollárig is elmehet az arany ára

David Beahm, a Blanchard csoport elnök-vezérigazgatója szerint

a befektetők portfóliójának 10–15 százaléka nemesfémekben van.

Ez az év az arany kétszámjegyű százalékos növekedéséről szólhat, mindenkori csúcspontjait érheti el, és Beahm szerint akár a 2000 dollárt is elérheti az árfolyam.

arany aranyárfolyam olaj tisztítószerek
Kapcsolódó cikkek