BUX 39,331.33
+0.23%
BUMIX 3,707.69
-0.12%
CETOP20 1,801.38
-1.53%
OTP 8,390
-0.38%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-0.94%
-0.88%
+0.20%
ZWACK 18,550
0.00%
-0.55%
ANY 1,585
+0.96%
RABA 1,100
+0.46%
0.00%
+0.62%
0.00%
0.00%
+0.12%
-1.40%
-1.80%
0.00%
+1.61%
OTT1 149.2
0.00%
-2.70%
MOL 2,912
-0.21%
-1.28%
ALTEO 2,360
-0.42%
-2.63%
+1.13%
EHEP 1,030
-8.85%
0.00%
-0.76%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-0.74%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
-0.26%
0.00%
+2.46%
0.00%
+3.94%
-0.60%
GOPD 12,900
0.00%
OXOTH 3,690
0.00%
0.00%
NAP 1,240
+0.16%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Pénz- és tőkepiac

Versengenek az egészségügyi adatokért Kelet-Európában

A kelet-európai magán-egészségbiztosítási piac egy még szárnyait bontogató szegmens, amely nagy jövő előtt állhat, az utat azonban buktatók nehezíthetik. A biztosítók és a startupok azon dolgoznak, hogy versenytársaik előtt járjanak a régió egészségügyi adatainak felhasználásában.

Egyre növekszik azoknak a száma a kelet-európai régióban – Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Csehországban –, akik a magán-egészségbiztosítások felé fordulnak – írja a Reuters. A tendencia a növekvő béreknek és a közegészségügyi ellátás alacsony szintjének – munkaerőhiány, hosszú várólisták – tudható be.

A régió nagyobb biztosítói, mint a PZU, a Generali, a Vienna Insurance Group (VIG), arra törekszenek, hogy összegyűjtsék és elemezzék a gyorsan növekvő piacról származó betegek adatait a kockázatkezelés és a szolgáltatások árainak optimalizálása céljából.

Az adatok képezik a jövő alapját

– mondta Almássy Gabriella, a VIG magyar részlegének, az Union Biztosítónak az ügyvezető igazgatója. Hozzátette, az adatok kulcsszerepet játszanak annak meghatározásában, hogy hol lehet nyereséget szerezni a régió egyre versenyképesebb egészségbiztosítási piacán.

Ennek céljából számos biztosító olyan technológiai cégekkel kooperál, mint például az Infermedica lengyel startup, amely olyan szoftvert fejlesztett ki, amely elemzi az anonim egészségügyi információkat a megfelelő diagnózis felállításához.

Azt látjuk, hogy az egészségügyi adatok fellendülése hasonlít a pénzpiacok 10-15 évvel ezelőtti fellendülésére

– mondta Maciej Malenda, az Infermedica partnerségi vezetője. A lengyel cég együttműködik a PZU és az Allianz biztosítóval.

Aranyláz van a magán-egészségügyi piacon

– tette hozzá Malenda.

Az egészségügyi adatok világszerte egyre fontosabbak a biztosítók és a technológiai vállalatok számára. Ezt a trendet jól mutatja, hogy a Google tavaly ismertetett terve szerint megvásárolja a különböző okoseszközeivel a fizikai állapotot nyomon követő Fitbit nevű céget 2,1 milliárd dollárért. A fúzióval a Fitbitnek igencsak gazdag adathalmaz áll majd rendelkezésre. A Fitbit a többi között nyomon követi, hogy a felhasználó hány lépést tett meg egy nap, hány kalóriát égetett el, de a pulzusszámról vagy éppen az alvásminőségről is visszajelzést ad.

A Fitbit biztosítókkal is együttműködik, elemzők szerint pedig a közös munka az egészségügyi adatokban mutatkozik meg.

A kelet-európai magán-egészségügyi piac kezdetleges jellege ritka lehetőségeket rejt, mivel kevésbé telített, mint a nyugati-európai piacok. Ehhez még hozzájön, hogy a fogyasztók egyre többet költenek

– mindazonáltal elemzők szerint ez egyben a legnagyobb akadály is a biztosítók számára.

Fotó: AFP

Vezetők szerint a még hiányos adatbázis megnehezítheti a trendek meghatározását, és bonyolulttá teheti a kockázati árképzést.

Kiemelték, hogy évekbe telhet, mire az adatgyűjtésbe és az elemzésbe fektetett beruházások megtérülnek.

Az invesztíciós kiadásokat a kereskedelmi érzékenységre hivatkozva nem hozták nyilvánosságra.

Hevesi Attila, a Generali magyar részlegének termékfejlesztési igazgatója a Reutersnek elmondta:

az egészségbiztosítási piacon nem volt olyan mennyiségű és minőségű releváns adat, amely alapul szolgált volna, mint például a gépjármű-biztosításnál.

„A két szegmenst nem említhetjük egy lapon – monda Hevesi Attila. – Ez olyan, mintha a delfint hasonlítanánk össze a kék bálnával, de talán még a delfin is túlzás.”

A nagy biztosítótársaságok gondolkodásának szemléltetéseként Hevesi Attila azt a példát vetítette le, hogy a Generali nagy volumenű egészségbiztosítási megállapodást kötött egy nagy munkáltatóval. A befektetés veszteséges lehet, de a biztosító hajlandó volt vállalni a kockázatot, hogy a betegek adatait összegyűjtse a feltörekvő magyar piacon. Hevesi Attila konkrét adatokat nem közölt, de azt elmondta, hogy az adatgyűjtés eredményeként a Generali fokozatosan javítani tudja az árképzést a magyar piacon.

Jelentős kihívás az adatvédelem

A VIG cseh divíziója szerint problémás a megbízható egészségügyi adatokhoz való hozzáférés is.

„Ma az árakat az ügyfelek életbiztosításhoz felhasznált adatai alapján határozzuk meg” – mondta Filip Kral, a Kooperativa igazgatósági tagja.

A fejlődő regionális piac másik jelentős kihívása az adatvédelem és az adatok biztonságának biztosítása.

A személyes adatokat kezelő társaságok számára kötelező a titoktartás, és megfelelő biztonsági intézkedéseket kell hozniuk a szigorú uniós adatvédelmi szabályok betartására.

Az érzékeny egészségügyi adatok kezelésének kockázatát jól szemléltette egy októberi eset, amikor feltörték a magyar Nemzeti Gyógyszerészeti és Táplálkozási Intézet adatbázisát, és betegek ezreinek adatai szivárogtak ki.

A lehetséges buktatók ellenére azonban azoknak a biztosítóknak, amelyek a közép- és kelet-európai piacon szeretnék megvetni a lábukat, az adatgyűjtésen kívül kevés más lehetőség áll rendelkezésükre az árképzés javítására és profit elérésére.

A VIG azt tervezi, hogy számos magyar ügyfelet az önkiszolgáló online piactér irányába terel, akik így részletesebb adatokat szolgáltatnak a vállalatnak arról, miként veszik igénybe a magán-egészségügyi szolgáltatásokat.

2019 első kilenc hónapjában a VIG egészségbiztosítási díjakból származó bevétele 513 millió euróra emelkedett. Ennek 62 százaléka Ausztriából származik, a fennmaradó rész Közép- és Kelet-Európából jön be.

A cégcsoport az üzletágat a banki tevékenységéből származó bevételéből is támogatja az elkövetkező években, mivel nagy potenciált látnak benne a jövőre nézve

– mondta Wolfgang Haas, a cég szóvivője.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek