Pénz- és tőkepiac

Markáns bővülés a céges hiteleknél

Lassuló ütemben ugyan, de dinamikusan bővült a múlt évben a vállalati hitelek állománya Magyarországon. A hosszú lejáratú céges kölcsönöknél ellentétes tendenciák érvényesültek.

Megközelítette a 8300 milliárd forintot december végére a nem pénzügyi vállalatoknál lévő hitelek állománya, ami igen dinamikus, 11,3 százalékos éves növekedést tükröz – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint ugyanakkor a céges hitelállomány bővülésének üteme elmaradt az egy évvel korábbitól: 2018 egészében még majdnem 15 százalékkal nőtt a vállalati hitelek mennyisége.

Az MNB adataiból az látszik, hogy a leggyorsabb ütemben a folyószámlahitelek nélkül számított, éven belüli hitelek állománya emelkedett 2019-ben. Ezekből december végén 906,6 milliárd forintnyit tartottak nyilván, 34,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A folyószámlahiteleknél viszont alig több, mint 4 százalékkal bővült egy év alatt a kimutatott állomány, és nem egészen 1450 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú céges kölcsönöknél ellentétes tendenciák érvényesültek. Miközben az egy és öt év közötti hiteleknél minimális, 1,1 százalékos éves bővülést regisztrált az MNB – 2110 milliárdos év végi állomány mellett –, addig az öt éven túli hiteleknél 16 százalékkal, 3833,8 milliárd forintra nőtt a volumen.

Ennek megfelelően a vállalati hitelportfólió szerkezete is átalakult valamelyest 2019-ben. Miközben a folyószámlahitelek részesedése 18,7-ről 17,5 százalékra olvadt, az egyéb, éven belüli lejáratú kölcsönöké 9-ről 11 százalék közelébe ugrott. Számottevően, 28-ról 25,4 százalékra apadt az egy és öt év közötti lejáratú kölcsönök súlya is, miközben az öt éven túliaké 44,3-ről 46,2 százalékra nőtt. Mindezek eredőjeként a hosszú (éven túli) lejáratú hitelek aránya összességében kissé csökkent a portfólión belül, és az év végén 71,6 százalékot mutatott. A devizahitelek aránya viszont valamelyest emelkedett tavaly a vállalati kölcsönöknél, és 2019 végén már 43,1 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 42,3 százalékkal. Ez leginkább az éven belüli lejáratú konstrukcióknál mért, jóval az átlag feletti bővülésnek köszönhető: az idegen fizetőeszközökben (leginkább euróban) nyilvántartott folyószámlahiteleknél 24,4, az egyéb konstrukcióknál pedig 38,8 százalékos ugrást mutatott ki az MNB.

Az újonnan felvett és törlesztett hitelek egyenlege a jegybank adatai szerint 1056,1 milliárd forintot ért el tavaly, ami jelentősen meghaladta a 2018-ra kimutatott 895,6 milliárdot. Figyelemre méltó viszont, hogy a december 142,7 milliárdos mínuszt hozott az eredeti értéken számolt tranzakcióknál, amiben a devizahiteleknek is meghatározó szerep jutott.

Az újonnan felvett és törlesztett hitelek egyenlege a jegybank adatai szerint 1056,1 milliárd forintot ért el tavaly

2019 statisztika MNB vállalati hitelek
Ezek is érdekelhetik