Pénz- és tőkepiac

Az osztalékpapírokból érdemes válogatni

A nagy fokú bizonytalanság miatt egyelőre nem érdemes rövid távú portfólióban gondolkodni, kifizetődő lehet ugyanakkor az árzuhanás miatt megugró osztalékhozamok alapján szemezgetni.

Nehéz időszakot élnek át az értékpapírbörzék és ezáltal a befektetők is, mert bár a koronavírus kifulladni látszik Kínában, viszont fertőzési csúcsokat ér el Európában és az Egyesült Államokban.

Ilyen hangulatban rendkívül nehéz rövid távú befektetési lehetőségekről beszélni, ezért inkább próbáljunk meg hosszú távban gondolkodni.

A jelenlegi helyzetben még korai lenne arról beszélni, hogy a részvénypiacok megnyugszanak, és meg lehet kezdeni a nagyobb portfóliók építését, hiszen a gazdasági hatásokat, a recesszióközeli helyzetet, illetve az államadósságok további növekedését még nem igazán sikerült számszerűsíteni. Ez akár az egész 2020-as évre rányomhatja a bélyegét, de a nyár végéig mindenképpen elhúzódhat.

Sőt egyelőre azt sem lehet elvetni, hogy a tízéves bikapiacot egy medvepiac váltja majd fel.

Az jól látható, hogy mind a jegybankok, mind az illetékes kormányok rendkívüli gyorsasággal próbálnak reagálni az eseményekre, és sokszor megelőző lépéseket is tesznek annak érdekében, hogy a gazdasági megtorpanás minél kisebb legyen.

Fotó: Jeenah Moon/Getty Images

Ez pedig jelentheti azt, hogy egy optimista forgatókönyv bekövetkeztével, a koronavírus egy-két hónapon belüli lecsengésével a piacok is megnyugodhatnak.

Ebben a bizonytalan környezetben inkább olyan lehetőségeket érdemes keresni, amelyek nemcsak a tőzsdék lendületének visszaszerzésekor, hanem egyéb módon is kifizetődők lehetnek.

Erre nyújthat jó megoldást az osztalékfizető részvények egy-egy csoportja. Természetesen a kiválasztás itt sem egyszerű feladat, de érdekes megfigyelni, hogy az árfolyamok elmúlt hetekben történt nagymértékű esése miatt a részvények árára számolt osztalékhozamok látványosan emelkedtek. Vagyis a hosszabb távú befektetéseket szem előtt tartva sok esetben akár az éves 10 százalékot elérő vagy meghaladó osztalékhozamok is elérhetők egy-egy esetében.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

osztalékpapírok
Kapcsolódó cikkek