Pénz- és tőkepiac

Csődöt jelentett a könyvelési botrányba keveredett Wirecard

A botránynak azóta már személyzeti és büntetőjogi következményei is lettek. Markus Braun vezérigazgató lemondott hivataláról.

Csődöt jelent a könyvelési botrányba keveredett fizetési szolgáltatásokat bonyolító német Wirecard AG.

„Az eladósodottság mértékére és a fizetésképtelenné válás lehetőségére való tekintettel a cég igazgatótanácsa úgy döntött, hogy csődeljárást kérelmez a Wirecard AG ellen az illetékes müncheni cégbíróságon” – írja a cég csütörtökön kiadott közleménye, megjegyezve, hogy „a csoport leányvállalataira vonatkozóan a csődeljárás kérelmezése még vizsgálat alatt áll”.

A cég korábban már elismerte, hogy egy fedezeti biztosítékként elkönyvelt 1,9 milliárd eurós összeg „nagy valószínűséggel nem is létezett”.

Fotó: AFP

A vállalatnál ezért megkezdték a könyvelés visszamenőleges auditálását, ami miatt „nem kizárt, hogy évekre visszamenőleg módosítani kell majd az éves eredményt”.

A Wirecard részvénye csütörtökön ismét nagyot esett a frankfurti tőzsdén.

A múlt hét csütörtökén, a botrány kitörése előtt a árfolyama még kevéssel 100 euró felett állt, mostanra azonban már 10 euró alá esett, 2011 augusztusa óta első alkalommal.

A botránynak azóta már személyzeti és büntetőjogi következményei is lettek. Markus Braun vezérigazgató lemondott hivataláról.

Fotó: AFP

Letartoztatták a korábbi vezérigazgatót

A müncheni ügyészek letartoztatták Markus Braunt, a Wirecard AG volt vezérigazgatóját, miután a gyanú szerint a társaságtól közel 2 milliárd euró tűnt el.

Ellene és a vezetőség három további tagja ellen nyomozást indítottak a hatóságok a befektetők megtévesztésének vádjával a pénzügyi felügyeletnek két alkalommal benyújtott hamis tájékoztatás révén.

részvény hitelfedezet pénzügyi felügyelet Marcus Braun Wirecard AG botrány
Kapcsolódó cikkek