Pénz- és tőkepiac

Kiderül, mennyit ér a horvátoknak a Mol INA-pakettje

Felgyorsulhatnak a Mol és az INA közötti tárgyalások a horvát olajcég sorsáról. A Bloomberg információi szerint ma teheti le a horvát kormány asztalára a horvát olajtársaság értékeltségéről szóló elemzést a Lazard befektetési bank, s a horvát állam annak alapján tehet ajánlatot a Mol kezében lévő, 49 százalékos INA-részvénycsomag visszavásárlására.

A zágrábi társaság átvilágításával még tavaly augusztusban bízta meg az angol–francia befektetési tanácsadót a kabinet, a március végi határidőt azonban felülírta a koronavírus-járvány. A pénzintézet alapos vizsgálattal alátámaszott árbecslése azért is lesz mérvadó, mert nagyon eltérő összegek forognak a közbeszédben. Az INA tőzsdei kapitalizációja alapján 2,1 milliárd dollár adódna a Mol 49 százalékos üzletrészére, ez azonban nem igazán ad reális képet, mivel a horvát olajpapír az alacsony közkézhányad miatt meglehetősen illikvid. Reálisabb ezért az EV/EBITDA-alapú becslés, amely azt mutatja, hogy jelenleg 400-500 millió dolláros értéket képviselhet a magyar társaság INA-pakettje Pletser Tamás, az Erste olajipari szakértője szerint.

Maradnak nyitott kérdések az értékbecslés megérkezése után is, a legégetőbb, hogy a mostani bizonytalan gazdasági helyzetben Horvátországnak miként lesz pénze az akvizícióra. Nem véletlenül vetette fel nemrégiben Davor Stern, az INA felügyelőbizottságának korábbi elnöke, hogy részvénycserével rendezzék a két cég viszonyát. Az Erste szerint a legvalószínűbb forgatókönyv mégis az, hogy továbbra is marad a patthelyzet.

A horvát gazdaság helyzete miatt nem ígérkezik könnyűnek a megállapodás Gaál Gellért, a Concorde elemzője szerint sem. A szakértő ezzel együtt úgy véli, a Molnak remek alkupozíciót adhat, hogy a washingtoni választott bíróság döntése értelmében a magyar társaság több százmilliós, legjobb esetben akár egymilliárd dolláros kompenzációra is számíthat a horvát kormánytól.

A helyzetet bonyolítja, hogy Horvátországban július elején előrehozott országgyűlési választást tartanak, a legfrissebb felmérések szerint a befutó szorosnak ígérkezik a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség és a szociáldemokraták vezette Restart Koalíció között, várhatóan egyik oldal sem tud majd önállóan kormányt alakítani. Az sem lenne meglepő tehát, ha az új kormány megalakulásáig a fiókban maradna az INA-jelentés.

Miközben a piac az INA értékelésére vár, a Mol kilátásait két elemzőház is átértékelte a minap. Az orosz VTB Capital a várhatóan csökkenő termelési volumen és a gyengülő finomítói marzsok miatt nagyot vágott a magyar olajtársaság célárából, a korábbi 2900 forintról 2100 forintra szállította le várakozását. A lengyel MBank elemzője ezzel szemben valamivel optimistább lett a hazai blue chipet illetően, és az eddigi 1927 forintról 2072 forintra emelte árfolyamcélját. Az egy számjegyű felértékelődési lehetőség miatt a moszkvai és a varsói elemzők is tartásra javasolják a papírt.

kivásárlás értékbecslés mBank INA Mol VTB
Ezek is érdekelhetik