Pénz- és tőkepiac

Titánok váltják a nagyágyúkat

A valaha a világ legnagyobb vállalata, amelyiknek kapitalizációja 2013-ben még meghaladta a 446 milliárd dollárt, s most 177 milliárdra csökkent, kikerül a Dow Jones elitklubjából.

A Honeywell International, a Salesforce és az Amgen egyaránt 3 százalék feletti erősödéssel reagált arra a hírre, hogy augusztus 31-vel a három társaság részvényei a legszűkebb körű amerikai elitindex, a Dow Jones Industrial Average (DJIA vagy egyszerűen Dow) 30 komponense közé kerülnek. Ugyanaznap hagyja el az elitklubot a Raytheon Technologies, az ExxonMobil és a Pfizer. A frissítést azzal indokolta az S&P Dow Jones indexeket összeállító grémium, hogy így akarják ellensúlyozni az Apple-részvények árfolyamának szintén augusztus 31-én bekövetkező negyedelését.

Fotó: Bryan R. Smith / AFP

Ugyanis az utóbbi változás miatt csökkent volna a Dow súlya a globális ipari osztályozási szabvány (Global Industry Classification Standard, GICS) információtechnológiai szektorán belül. Ezenfelül a most beválasztott tagokkal 21. századi technológiák jelennek meg az indexben, amelynek a pontértékét a komponensek cseréje nem kurtítja meg – tették hozzá.

A Honeywell egyébként 1925 és 2008 között már tagja volt a DJIA-nak. A holding tevékenysége a szobai termosztátok gyártásától a kvantumszámítógépek fejlesztéséig terjed. A cég részvényeire ráfért az erősödés, mivel árfolyama az év elejétől a múlt hét végéig több mint 20 dollárral, 159 dollárra esett.

Pont ellentétes irányba mozogtak a felhőalapú szoftverszolgáltatás San Franciscó-i úttörőjének, a Salesforce-nak a részvényei, amelyek idén 167 dollárról 207 dollárig drágultak. A Salesforce esetében kiemelték a cég 188 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációját is. A harmadik újonc az Amgen, amely élő sejtekből állít elő gyógyszereket. A Los Angeles-i biotechnoló­giai társaság részvényeinek kurzusa ebben az évben 240 dollár körül ingadozott.

A másik oldalon az amerikai tőzsdetörténelem ikonikus cégei kényszerülnek ismét búcsút mondani a Dow-nak azután, hogy a General Electric 2018-ban megkezdte a sort. Mióta 1928-ban 30 tagúvá vált az index, az ExxonMobil olajvállalat – eleinte Standard Oil néven – megszakítás nélkül a legjobbak között szerepelt. Nem sokkal később, 1939-ben került be a Raytheon hadiipari vállalat is, a United Technologies nevű korábbi konkurensével való egyesülését követően.

Végül a Pfizer 2004-ben a Kodak helyére érkezett. Nemrég sor került, persze egészen más okokból, a londoni FTSE 100-as és a DAX megújulására is. A frankfurti hatalmas nyomásnak engedett, amikor – egyszersmind új szabályokat alkotva – úgy döntött, hogy a csalással vádolt és csődbe jutott Wirecard fintech cég esetében nem várja meg az indextagok cseréjének hagyományos szeptember 21-i dátumát, hanem már egy hónappal korábban kiteszi a botránycég szűrét, és helyette a Delivery Hero ételszállító vállalat részvényei juthatnak körön belülre. Sokan eddig azt sem tudták, hogy a Delivery Hero német cég, hiszen, bár negyven országban van jelen, nem nyújt szolgáltatásokat Európa legnagyobb gazdaságában.

Londonban nem merült fel ilyen rendkívüli körülmény, mint mindig, az árfolyamváltozások képezték a csere alapját június végén is: a járvány haszonélvezői futottak be a korlátozások által sújtott kiesők helyére. Távozott az EasyJet, a Carnival hajós társaság, a Meggitt repüléstechnikai cég és a Centrica földgázszolgáltató, érkezett az Avast szoftvercég, az online kaszinókat működtető GVC, a Kingfisher barkácsbolthálózat és az otthoni sürgős javítások specialistája, a HomeServe.

Dow Jones Salesforce Honeywell Exxon Mobile
Kapcsolódó cikkek