Pénz- és tőkepiac

Keresettek a feltörekvő piaci kötvények

Majdnem három hónapja szakadatlanul áramlik a tőke a feltörekvő piaci kötvényekbe. A viszonylag alacsony hitelminősítésű állampapírok és vállalati kötvények akár még hónapokig is vonzók maradhatnak a vásárlók számára, miután a fejlett országokban a jegybanki vásárlás erősen leszorította a hozamokat.

Miután a válság világszerte ultralaza jegybanki és költségvetési feltételekhez vezetett, az amerikai ötéves állampapír a másodpiacon 0,28 százalék körüli, nagyon alacsony hozamot kínál, miközben például a Nitrogénművek Zrt. 2025-ben lejáró eurókötvényei 8 százalék felett járnak a Refinitiv adatai szerint.

Természetesen az amerikai állam és a magyar műtrágyagyártó hitelbesorolása nagyon távol esik egymástól:

az előzőé AA plusz, az utóbbié B mínusz a Standard & Poor’s hitelminősítőnél.

Az utóbbi hónapokban azonban a viszonylag alacsony besorolású, magas hozamú papírokat is egyre több befektető kereste.

Amikor a világ „profitsivataggá” válik – magyarázta a Financial Times tanácsadó rovatában John Stopford, a Ninety One alapkezelő portfóliómenedzsere –, csak úgy boldogulunk, ha sokfélék a befektetéseink, és kiválogatjuk a jól árazott kötvényeket és részvényeket.

Fotó: Angela Weiss / AFP

A kockázattűrő befektetők az idén az amerikai technológiai részvényeken kasszírozhattak óriási nyereségeket. A tengerentúli tőzsdei ralival párhuzamosan pedig júliustól a feltörekvő piaci kötvényekbe is elindult a tőkeáramlás.

Visszatértünk a hozaméhséghez, ugyanahhoz, amelyet a Covid előtt tapasztaltunk

– mondta a The Wall Street Journalnak Yacov Arnopolin, a Pacific Investment Management feltörekvő piaci portfólió-menedzsere.

Az EPFR Global adatai szerint a feltörekvő piaci kötvényalapokba tíz héten keresztül folyamatosan folyt a pénz, amire 2017 vége óta nem volt példa. A legerősebb beáramlás augusztus második felében volt – amikor a Nasdaq is a csúcsokra ért –, és akkor sem szakadt meg, amikor a technológiai részvényeket egy korrekció visszavetette.

A múlt héten az amerikai részvényekbe a Bank of America összesítése szerint ismét áramlott a pénz, miközben a feltörekvő piacokon a részvényeket inkább eladták. A kötvényeiket azonban tovább vásárolták.

A Société Générale múlt heti elemzése szerint a feltörekvő piaci rali motorja „már a benzingőzön fut”,

hiszen a jegybankok és az állami büdzsék hónapokig csúcsra pörgő pumpái lassan kiszáradnak.

A devizakötvényekben még mindig maradt erő, és az év végéig a fejlett piacokhoz képest még szűkülhet is a hozamrés, nyereséget biztosítva a beszálló befektetőknek, 2021-től azonban ismét elkezdhet tágulni, magával rántva a vállalati kötvényeket is. Ezeken a piacokon a devizaárfolyam-kockázattól tartva a hazai fizetőeszközökben kibocsátott papírokat inkább elkerülik a nemzetközi befektetők.

A közép-európai régióban devizában kibocsátott vállalati kötvényből nem túl bő a kínálat, a következő hónapok tehát még lehetőségeket adhatnak a vállalati kibocsátók számára.

A regionális Erste Bank nyilvános elemzési honlapja a bankokon kívül tucatnyinál alig több kibocsátóval foglalkozott mostanában, de ezek is jelentős részben osztrákok.

Szerepelt még a lengyel telekommunikációs cég, a Play Communications, a szlovéniai központú Sava és Triglav biztosító, a Ceske drahy vasútvállalat, a szintén cseh CEZ csoport, a NET4GAS és a magyar Mol.

Mindezek nem feltétlenül a magas hozamot biztosító kibocsátok közé tartoznak, a Mol 2023-ban lejáró eurókötvényét például 0,8 százalék környékén jegyzik a piacon. A Nitrogénművekről a Raiffeisen a napokban közölt elemzést, masszív működési eredményemelkedésről számolt be.

Hitelpapírt adott el a Mol

A Mol arról számolt be, hogy sikeresen bocsátott ki forintkötvényeket a Magyar Nemzeti Bank Növekedési kötvényprogramjában. A pénteki aukción 36,6 milliárd forint értékben adtak el tízéves papírokat 1,697 százalékos hozam mellett, a csereügyletpiac középértékéhez képest 6 bázispontos felárral.

 

deviza állampapír Nitrogénművek Zrt. befektető kötvény Erste Bank jegybank költségvetés
Kapcsolódó cikkek