Pénz- és tőkepiac

Szabadultak a kötvényektől a háztartások

A 12 900 milliárd forintos júniusi csúcsról júliusban 1,2 százalékkal csökkent a háztartások értékpapír-állománya. A befektetési jegyek és a részvények tartása magas hozamveszteséggel párosult.

Júliusban megtört a háztartások előző hónapokban mutatott, intenzív megtakarítási lendülete, a júniusi 190 milliárd forintos tőkebeáramlással szemben ezúttal 65 milliárd forintot váltottak vissza különböző eszközökben tartott befektetéseikből. Az intenzív tőkekivonás mellett a nyár derekán a hozamok sem segítették a lakossági befektetőket, a számlák egyenlegét további bő 93 milliárd forinttal apasztották az árfolyamesések. A két tényező együttes hatásaként 1,2 százalékkal, mintegy 160 milliárd forinttal, 12 740 milliárd forintra csökkent a háztartások értékpapírokban tartott összvagyona – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A korábbi hónapokban slágerterméknek számító állampapíroktól ezúttal százmilliárd forintos tételben szabadult a lakosság, a rövid kötvényekből 65 milliárdnyit, az éven túli lejáratú papírokból pedig 40 milliárd forintnyit váltottak vissza. Szerény kereslet csupán a devizaalapú államkötvények iránt mutatkozott, amelyekből hárommilliárd forintért jegyeztek a háztartások. Ezzel 1,3 százalékkal 8400 milliárd forintra esett a háztartásoknál lévő állampapírvagyon. Csökkentették a nem kormányzati kibocsátású kötvényállományukat is, ezekből összesen ötmilliárd forintot törtek fel júliusban.

Ezúttal csak befektetési jegyekben, valamint részvényekben növelték kitettségüket a kisbefektetők, az alapkezelőknél 25, tőzsdei termékekben pedig 14,5 milliárd forintot helyeztek el. A két eszközkategória a kitartó népszerűsége ellenére sem fialt jól a nyár közepén. A lakosság befektetési alapokban lévő vagyona 55 milliárd forint árfolyamveszteséget szenvedett el, de a parkettjén sem forgatták nagyobb szerencsével a pénzüket a kisbefektetők, egy hónap alatt 27 milliárd forintot buktak a részvényárfolyamok hullámzásán. A kedvezőtlenül alakuló hozamok révén a kisbefektetők befektetési alapokban tartott vagyona közel 1, a részvénypiaci megtakarításaik értéke pedig csaknem 2 százalékkal apadt.

Az MNB által nyilvántartott, teljes hazai értékpapír-állomány 0,4 százalékkal erodálódott júliusban. A devizamozgásokon elkönyvelt, bő 500 milliárd forintos és az árfolyamesésből származó 136 milliárd forintos veszteséget még a dinamikus, 446 milliárd forintos tőkebeáramlás sem tudta ellensúlyozni, a hónap végére ezzel 50 258 milliárd forintra csökkent a rezidens kibocsátású értékpapír-állomány. A hitelviszonyt megtestesítő eszközök 93 milliárd forintos plusszal zárták az időszakot, a befektetési jegyek és különösen a tőzsdei részvények gyenge teljesítménye azonban mintegy 300 milliárd forinttal mérsékelte a befektetések értékét.

Nem sok babér termett az alapoknál

A forinterősödés és a hozamkörnyezet a befektetési alapoknak sem kedvezett­ júliusban, a portfólió­me­nedzsereknél fialtatott állomány 0,4 százalékkal, 7321 milliárd forintra apadt. A befektetők hiába kötöttek le újabb 66 milliárd forintnyi friss tőkét az alapokban, a teljes eszközérték így is 28 milliárd forinttal csökkent, mivel a devizaárfolyamok mozgása és a befektetési jegyek hozamai 57, illetve 37 milliárd forinttal mérsékelték a befektetések értékét. Csak a kötvény- és az ingatlanalapok vagyona nőtt, a részvényalapok 16 milliárd forint veszteséget könyvelhettek el.

 

részvény befektetési alapok kötvény MNB Értékpapír lakossági megtakarítások
Ezek is érdekelhetik