Pénz- és tőkepiac

Ellenállási szinthez ért a szójabab

A nettó vételi pozíciók a szójabab-, a szójaolaj- és a szójadara-kontraktusokban elérték a 396 ezret.

Az Amerikai Határidős Árutőzsde-felügyelet múlt heti intézményi befektetői riportja kétmilliós nettó vételi kitettséget mutatott, ez 2018 májusa óta a legmagasabb.

A pozíciók a gáz-, a szója-, a kukorica-, a búza- és a cukortermékekben koncentrálódtak. A gabona és az olajos magvak együttesen hat instrumentumot felölelő csoportjában 588 ezer vételi pozíciót mutatott ki a jelentés, a legtöbbet 2014 áprilisa óta.

A szójabab mellett a kukorica és a búza játszotta a főszerepet.

A nettó vételi pozíciók a szójabab-, a szójaolaj- és a szójadara-kontraktusokban elérték a 396 ezret, ez 67 százaléka a teljes szektor kitettségének.

A kukorica 134 ezer kontraktussal további 27 százalékot tesz ki, mindössze 10 százalékot hagyva a búzának.

Fotó: AFP

A pénteki globális mezőgazdasági keresleti és kínálati riport további támaszt nyújthat az árfolyamoknak:

az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint a szójabab- és a kukoricatermés a kedvezőtlen időjárás miatt elmarad a várakozásoktól. A szójababkészletek ötéves mélyponton vannak, miközben nő a kínai

Az észak-amerikai termeléscsökkenés Dél-Amerikára irányította a figyelmet, ott viszont a száraz idő hátráltatja a tavaszi vetést. A szójabab árfolyama a pénteki 1079,75 dollárcentes, a szójadaráé pedig a múlt csütörtöki 372,1 dollárcentes érték közelében tartózkodik. Ezek kétéves csúcsok, a szójabab esetében pedig egy fontos ellenállási szint is, amelyet az elmúlt négy évben többször is sikertelenül próbált bevenni.

Az aranyra gyenge a kínai és az indiai fizikai kereslet, ám ezt ellensúlyozza, hogy

a befektetők ETF-pozíciókat építgetnek. A teljes ismert ETF-állomány 111,1 millió uncia: új csúcs.

Az árfolyamot továbbra is az amerikai gazdaságélénkítő programok és az inflációs félelmek alakítják, és nagy hatással vannak rá a két amerikai elnökjelölt gazdaságpolitikai ígéretei. Továbbra is erős negatív korreláció van a dollár és az arany ára közt. Az elmúlt napok dollárerősödése segített 40 dollárral csökkenteni az arany árfolyamát, amely továbbra sem találja az irányt, és 1900 dollár körül mozog.

határidős ügylet agrártőzsde szójabab tőzsde kukorica búza
Kapcsolódó cikkek