Pénz- és tőkepiac

Már ötvenezer cég jutott olcsó hitelhez

Az OTP az NHP Hajrá keretében eddig 1460 ügyféllel már megállapodott, a szerződésekben szereplő összeg meghaladja a 200 milliárd forintot.

Már több, mint 10 ezer vállalkozás összesen 700 milliárd forint értékben igényelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) koronavírus-járvány gazdasági hatásait mérséklését célzó új termékét, az NHP Hajrát – jelentette be Patai Mihály, az MNB elnöke.

Szavai szerint a 2013 óta több hullámot megélt Növekedési Hitelprogram Keretében immár több, mint 50 ezer vállalkozás, több, mint 4000 milliárd forint értékű olcsó forrást kapott a pénzintézetektől maximum 2,5 százalékos kamatozásra, 0 százalékos refinanszírozás mellett. Patai Mihály reményét fejezte ki,

hogy a kihelyezett összeg év végéig az 1000 milliárd forintot is eléri.

Pulai György jegybanki főosztályvezető az NHP Hajrá kapcsán fontosnak nevezte, hogy míg 2016-tól csak beruházások finanszírozására lehetett igénybevenni az NHP termékeket, most az NHP Hajrá a likviditás fenntartásához és korábbi hitelek kiváltására is felhasználható.

A már kihelyezett 700 milliárd forint esetében a likviditás fenntartás bizonyult a legfőbb hitelcélnak, a forrás több, mint felét a mindennapi működés finanszírozása céljára vették fel a vállalkozók. A kihelyezett összeg harmada beruházási célokat szolgált és 20 százalék alatti az a hányad, amely meglévő, korábban felvett magasabb kamatozású beruházási hitelek kiváltását szolgálta.

Fotó: VG

A jegybanki osztályvezető fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az NHP Hajrában megemelésre került az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeg, a 20 milliárd forintos maximum azt jelenti, hogy a konstrukció a mikrovállalkozásoktól, a legkisebb szereplőkről a kisvállalkozások van át egészen a legnagyobb középvállalkozásokat is segíti a stabilitás megőrzésében és a túlélésben, valamint abban, hogy beruházzanak, versenyképesebbé váljanak a korszerűbb technológia révén.

A vállalkozások számára kedvező újdonság volt,

hogy az MNB két hétben maximálta a hitelbírálati időt,

azért, hogy a vállalkozások ebben a nehéz helyzetben valóban minél hamarabb forráshoz tudjanak jutni: a háromszázmillió forint alatti ügyletetek esetében két hét alatt kell meghozni a döntést – a jegybank vizsgálata szerint a bankok nagyon kevés kivétellel teljesítették ezt az elvárást.

Az elmúlt negyedév teljesítménye alapján az OTP Bank kapta meg az NHP Hajrá kiválósági díjat,

miután mind darabszám, mind kihelyezett összeg tekintetében a legelöl végeztek a kihelyezések tekintetében.

Wolf László vezérigazgató-helyettes szerint a termék nem csak az ügyfeleknek jó, hanem számukra is, hiszen úgy tudnak hosszú távú, alacsony kamatozás mellett hiteleket adni, hogy nem kell a kamatkockázattal számolniuk.

Az OTP az NHP Hajrá keretében eddig 1460 ügyféllel már megállapodott,

vagy pedig megállapodás közelében van, az ezekben a szerződésekben szereplő összeg meghaladja a 200 milliárd forintot.

NHP Hajrá OTP növekedési hitelprogram Magyar Nemzeti Bank vállalkozás
Kapcsolódó cikkek