Pénz- és tőkepiac

A kisebb tőzsdei cégek is nyerhetnek az ipa megfelezésével

A helyi iparűzési adó fizetését érintő, a hét végén bejelentett kedvezmény a tőzsdei cégek esetében is megtakarítást hozhat, hiszen nem csupán az Xtend piacon, de a Standard és a Prémium kategóriában is vannak szép számmal kkv-nak minősülő társaságok.

A tőzsdei cégek nagy részét is érinti a kormányfő által a hét végén bejelentett, kis- és középvállalkozásokat (kkv) megillető adókedvezmény, amelynek értelmében az ebbe a körbe tartozó társaságok helyi iparűzési adója (hipa) jövőre a felére csökken. A középvállalkozásokat definiáló jogszabályi rendelkezések szerint ugyanis azok a cégek sorolhatók ide, amelyek munkavállalói létszáma nem haladja meg a 250-et. A pénzügyi adatok tekintetében pedig az a kritérium érvényesül, hogy

a cég éves bevétele ne haladja meg az 50 millió eurót, vagy mérlegfőösszege ne legyen nagyobb, mint 43 millió euró. (Ha a két pénzügyi feltétel közül az egyiknek megfelel a cég, akkor már járnak neki a kedvezmények.) Ez a 361 forintos euróárfolyamot alapul véve 18,2 milliárd, illetve 15,5 milliárd forint.

A helyi iparűzési alapja egyébként a vállalkozás nettó árbevétele, amelyből le kell vonni az eladott áruk beszerzési értékét, a közvetített szolgáltatások értékét, az anyagköltséget, az alvállalkozói teljesítések értékét és a kutatások, kísérleti fejlesztések közvetlen költségét. A helyi iparűzési adó maximális mértéke ennek a maradék, tiszta profitnak nem haladhatja meg a 2 százalékát. Az illetékes önkormányzat azonban eddig is mérsékelhette az adó mértékét, továbbá teljes mértékben el is tekinthetett tőle.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Ismeretes, hogy a Budapesti Értéktőzsde évekkel ezelőtt meghirdette a kkv-kat a tőzsdére jelszót, és létrehozta e cégek számára az Xtend piacot, ám a Standard, sőt még a Prémium kategóriában is akadnak cégek, amelyeket megillethetnek a kkv-knak kidolgozott kedvezmények.

A prémiumosztályú részvények közül a tavalyi adatok szerint kkv-nak minősült az Akko Invest, amelynek árbevétele 38 millió forintot tett ki, és mindössze két alkalmazottja volt. A befektetési cég 2019-ben hárommillió forint hipát fizetett.

Jóval magasabb volt az Appeninn adófizetési kötelezettsége ezen a soron, az ingatlanos vállalkozás 194 ezer eurónak megfelelő forintot fizetett be a helyi önkormányzat kasszájába, árbevétele elérte a 7,2 milliárd forintot, munkavállalóinak létszáma pedig a 24-et. Az Appeninn idén frissített stratégiájában azonban közzétette, hogy megfontolja a szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) válást, és ha ezt meglépi, mentesül a hipa alól.

A szintén kkv-nak minősülő Budapesti Ingatlan Nyrt.-t és a Graphisoft Parkot is a SZIT-ked­vezmények miatt nem érinti az adócsökkentés.

Az ingatlanközvetítéssel foglalkozó Duna House számára nem áll nyitva a SZIT-té válás lehetősége, a cég tavaly 74 millió forint iparűzési adót fizetett, 7,9 milliárd forintos forgalmát 135 munkavállaló közreműködésével érte el.

Nem lépte át 2019-ben az 50 millió eurós bevételi határt, és 250-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztatott még a prémiumrészvények közül a PannErgy és a Standard kategóriába tartozó cégek közül egyebek között a Delta Technolo­­gies, az EHEP, a Forrás, a FuturAqua, a Kartonpack, a Kulcs-Soft és a Nordtelekom is.

ipa tőzsde kkv
Kapcsolódó cikkek