Pénz- és tőkepiac

Éles karmokkal támad a kistigris

Délkelet-Ázsia legnagyobb startupja, a több mint 16 milliárd dollár piaci értékűre taksált Grab még az idén bevezeti részvényeit az amerikai tőzsdék egyikére. A szingapúri székhelyű, eredetileg fuvarmegosztással és házhoz szállítással foglalkozó vállalat 2 milliárd dollárt vonna be az amerikai tőkepiacról, ez a legnagyobb volumenű elsődleges kibocsátás (IPO) lenne a térségben működő vállalatok körében, mi több, a szakma klasszikusai, azaz az Uber és a Lyft felségterületén. A Grab iránt élénk befektetői érdeklődés tapasztalható, s a helyzetét erősíti, hogy az immár változatos pénzügyi, biztosítási szolgáltatásokat kínáló vállalat nemrég megkapta a digitális banki tevékenységhez szükséges engedélyt, igaz, csak Szingapúrra. Egy hete jelentettek be a pénzügyi águknál egy 300 millió dolláros tőkebevonást a dél-koreai Hanwha alapkezelő vezetésével.

Anyagilag nem viselte meg a járvány a Grabet, sőt forgalma mára „kényelmesen” a pandémia feletti szintre emelkedett, és folytatja évi 70 százalék körüli bővülési tempóját – írja a Reuters. Az anyagi biztonság stabil tulajdonosi hátteret sejtet, ez a Grabnél is érvényesül, hiszen a japán Softbank és a Mitsubishi UFJ bankház is megtalálható a fontosabb részvényesei között, de malajziai illetőségű befektetők is egyengették a 2012-ben alapított cég útját. Az IPO azután került előtérbe, hogy az indonéziai Gojek fuvarmegosztóval tervezett fúzió kútba esett. A kudarcból a Gojek került ki erősebben, hiszen két hete bejelentette, hogy a szintén indonéz Tokopediával egyesül, és a 18 milliárd dolláros ügylet keretében létrehozzák a 270 milliós ország legnagyobb, komplex szolgáltatást nyújtó e-kereskedelmi cégét, emellett részvényeik párhuzamos bevezetését tervezik a New York-i és a jakartai tőzsdére. A közös szálat egyébként a Softbank adja, Maszajosi Szan innovációs alapja, a Vision Fund ugyanis mind a Grabben, mind a Tokopediában érdekelt. Az IPO-t az alapító tulajdonosok szorgalmazták, már elérkezettnek vélik az időt, hogy kivegyék a profitot a cégből. A Grab jól fekszik a hitelminősítőknél is, a Moody’s két-három éves időtávon át garantáltnak látja kifutó kötvényeik kifizetését, erre a 3,2 milliárd dolláros tartalék fedezetet nyújt, még annak ellenére is, hogy a terjeszkedés forrásigénye miatt a cash flow negatívvá vált.

Nagy kérdés, hogy a Grab meg tudja-e ismételni a szingapúri e-kereskedelmi, online fogadási és fizetési szolgáltató Sea bombasikerét, amely 2017 októberében 16 dolláron debütált New Yorkban, s ma már 226 dolláron kereskednek a részvényeivel. A Grab a Délkelet-Ázsiából 2018-ban kivonult Uber tevékenységének átvételével nőtt nagyra, ma a régió nyolc országának 397 városában végez fuvarozást, felhasználóinak köre 214 milliós. Idővel az étel-házhozszállítási üzletága egyre meghatározóbbá vált, s tavaly óta már ez hozza a legtöbb pénzt a konyhára.

A fuvarmegosztó

16

milliárd dollárt érhet

a becslések szerint

IPO Szingapúr Grab
Ezek is érdekelhetik