Pénz- és tőkepiac

Magasabb fokozatra kapcsolhat idén a PannErgy

A tervezettnél kisebb hőmennyiség értékesítésével is elérte a 2020-ra kitűzött 2,53-2,6 milliárd forintos EBITDA-cél felső határát a PannErgy, amely idén már a 2,8-2,88 milliárd forintos sávba várja az eredményt.

Az évközi kapacitásbővítő beruházások elhúzódása és nem tervezett javítási munkálatok is hátráltatták kissé a PannErgy-t a negyedik negyedévben. A geotermikus energiát hasznosító vállalatcsoport a korábbi évek átlagához igazodó, ám a tervezettnél 7,4 százalékkal kevesebb, 567 565 gigajoule hőenergiát értékesített tavaly október és december között – derül ki a társaság termelési jelentéséből.

Fotó: Getty Images

A 2020 egészére kitűzött, 1,647 millió gigajoule értékesítési kumulált hőmennyiségtől ennél kisebb mértékben, 2,7 százalékkal maradt el a vállalat.

Az év közben végrehajtott beruházásoknak köszönhetően a 2,53-2,6 milliárd forintos EBITDA-cél felső sávját azonban így is elérték, sőt néhány százalékkal meg is haladhatták ez előzetes adatok alapján.

A győri és a miskolci geotermikus projekteket is érintő kapacitásbővítő és hatékonyságnövelő fejlesztések eredménye idén már az egész évben érvényesülhet, ezért a vállalat vezetése további növekedéssel számol 2021-ben. Az EBITDA-t a tavalyinál 11 százalékkal magasabbra, a 2,8-2,88 milliárd forintos sávba várja a menedzsment, amihez 1,733 millió gigajoule hőmennyiséget tervez értékesíteni a PannErgy.

A szezonálisan legerősebb, első negyedévben ebből 660 ezer gigajoule-lal kalkulálnak, ami közel nyolc százalékkal múlná felül a tavalyi szintet.

A befektetők optimistán várták a piaczárás után közzétett termelési beszámolót, a társaság részvényei pénteken 2,5 százalékkal drágultak, és 816 forintról várják a hétfői folytatást. A PannErgy papírjaiban további jelentős felértékelődési lehetőség lehet, a pénteki záróár ugyanis 48 százalékkal alacsonyabb az OTP Bank 1204 forintos céláránál.

EBITDA Geotermikus energia hőenergia pannergy
Kapcsolódó cikkek