Pénz- és tőkepiac

Milliókat érint a hosszabbítás

Nagyjából másfél millió lakossági ügyfél és mintegy félmillió egyéni vagy társas vállalkozás maradhatott a hiteltörlesztési moratóriumban a féléves meghosszabbítás nyomán. Nyilatkozatot csak azoknak kell tenniük, akik újonnan kérnek fizetési haladékot, vagy a továbbiakban már törlesztenék a hitelüket.

A hitelt törlesztő adósok nagy többségének nincsen teendője a hiteltörlesztési moratórium június végéig tartó meghosszabbítása kapcsán – derül ki a hitelintézetek honlapjain található tájékoztatókból, amelyeket az új szabályok decemberi bejelentése után tettek közzé.

Két esetben kell a lakossági és a vállalkozói ügyfeleknek felvenniük a kapcsolatot a pénzügyi szolgáltatójukkal: ha nincsenek a moratóriumban, viszont szeretnék igénybe venni, vagy ha most élnek a haladék lehetőségével, ám a jövőben tovább törlesztenének.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi tájékoztatása szerint 2,6 millió család jogosult a fizetési haladékra, és 56 százalékuk, majdnem 1,5 millió család igénybe is veszi a moratóriumot. Ez a teljes érintett hitelállomány (6500 milliárd forint) több mint 54 százalékára, 3600 milliárd forintra vonatkozik. A vállalkozások közül 987 ezer jogosult a hiteltörlesztési moratóriumra, 48,5 százalékuk élt is a lehetőséggel. A teljes vállalkozói hitelállomány (10 300 milliárd forint) 41,7 százalékára (4300 milliárd forint) áll fenn a moratórium.

Közvetlenül és közvetve több millió embernek nyújthat segítséget a további haladék.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Az persze csak az előttünk álló hetekben derül majd ki, hogy az arra jogosultak mekkora hányada él ténylegesen is a féléves hosszabbítás lehetőségével (vagy veszi igénybe újonnan a könnyítést), és mennyien lesznek azok, akik ezentúl már törleszteni kívánják a hitelüket. Mindenesetre azoknál, akiknek nem okoz gondot, hogy tovább fizessék a kölcsönüket, érdemesebbnek tűnik ezt a megoldást választani, hiszen egyrészt csökken a tartozásuk, másrészt elkerülhetik a futamidő további meghosszabbodását.

Erre utalt korábbi nyilatkozatában Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára is: a szervezet azt javasolja, hogy akiknek a koronavírus-veszélyhelyzet miatt jövedelemkiesésük van, és a hiteltörlesztési terhek megfizetése nehézséget okoz, azok feltétlenül éljenek a moratórium lehetőségével. Azokat pedig, akik nem esnek bele ebbe a rászorultsági csoportba, arra kérik, hogy gondolják végig, és vessék össze a moratóriumban maradás és a törlesztés folytatásának lehetőségeit.

Gion Gábor, pénzügyekért felelős államtitkár is beszélt a hosszabbítás részleteiről a Pénzügyminisztérium hétfői videójában:

https://www.facebook.com/penzugyminiszterium.official/videos/152991579679070/

Eltérők az arányok

 

Az egyes lakossági hiteltípusoknál eltérően alakulnak az arányok a hiteltörlesztési moratórium igénybevétele kapcsán – áll a Magyar Nemzeti Bank novemberben megjelent Pénzügyi stabilitási jelentésében. A júniusi állapotokat tükröző, banki adatszolgáltatásokon alapuló statisztika szerint a moratórium a személyi kölcsönöknél a legjellemzőbb, a júniusi állomány több mint 70 százaléka volt érintett. A babaváró hitelek ugyancsak nagy részénél, 65 százalékánál függesztették fel a törlesztést, ehhez azonban a gyermekvállalással kapcsolatos moratórium is hozzájárul. A jelzáloghitelek részvétele valamivel mérsékeltebb: a lakáscélú kölcsönöknél 45, a szabad felhasználásúaknál pedig 53 százalék az arány.

 

moratórium hitel hosszabbítás
Kapcsolódó cikkek