Pénz- és tőkepiac

Napok alatt 3,4 milliárd dollárt injekcióztak a Robinhoodba

Napi 600 ezer alkalmazás letöltésnél jár az online kereskedési platform, ami négyszerese a tavaly márciusi tőzsde bumm idején mértnek.

A múlt heti egymilliárd dollár után újabb 2,4 milliárd dollárt tőkét gyűjtött a részvényesektől a Robinhood Markets Inc., hogy kezelni tudja a GameStop spekuláció miatt megnövekedett letéti igényt.

Az elszámoló ház ugyanis megtízszerezte a letéti követelményt, és 3 milliárd dollár fedezetet kért.

A letéti igényt a redditorok körében legnépszerűbb részvények kereskedelmének korlátozásával 700 millió dollárra szorították le – idézte a Wall Street Journal Vlad Tenev vezérigazgatót.

Fotó: Olivier Douliery / AFP

Tenev összeesküvés elméletnek nevezte a Tesla alapító felvetését, hogy vajon az amerikai részvénykereskedelem fő klíringházát működtető Depository Trust & Clearing Corp. Letét emelését a GameStop shorton sokat dollármilliárdokat bukó hedge fundok kényszerítették-e ki, hogy megfékezzék a részvényvásárlókat.

A Robinhood népszerűségét nem rombolta a részvényvásárlások korlátozása, hiszen múlt pénteken, amikor 50 részvényre és határidős kontraktusaikra vonatkozott a vételi tilalom, 600 ezren töltötték le a platform alkalmazását. Míg ez a szám a tavalyi márciusi tőzsderobbanás legforgalmasabb napjaiban sem haladta meg a 140 ezret – emlékeztettek a JMP elemzői.

GameStop redditorok Robinhood Tesla
Kapcsolódó cikkek