Pénz- és tőkepiac

Veszteséges maradt a Palantir

Az egyedi adatelemzési platformokat kínáló vállalat újabb veszteséges negyedévről adott számot.

Bő 8 százalékkal zuhant a Palantir-részvények árfolyama a keddi piacnyitáskor, miután az egyedi adatelemzési platformokat kínáló vállalat újabb veszteséges negyedévről adott számot.

A denveri székhelyű szoftvercég 40 százalékkal 322 millió dollárra ugró forgalma meghaladta ugyan a 300,7 milliós elemzői konszenzust, profitot azonban – a piaci várakozásokkal ellentétben – továbbra sem tudott termelni.

Az egy évvel ezelőtti 159 millió dolláros veszteség 148 millióra mérséklődött, az egy részvényre jutó 8 cent veszteség így is csalódás a piac szerény, 2 centes profitvárakozásához képest. Pedig az adatelemző társaság október és december között 21, egyenként ötmillió dollárt meghaladó értékű új ügyfélszerződést is kötött.

Fotó: Jason Connolly / AFP

A főként még állami megrendelésekre támaszkodó cég az amerikai hadsereg és légierő mellett a brit egészségügyi szolgálattal (NHS) is szerződött, miközben kliensköre olyan meghatározó piaci szereplőkkel is bővült, mint a Rio Tinto, a BP vagy a PG&E.

2020 egészét 47 százalékkal 1,1 milliárd dollárra ugró forgalommal zárták, a veszteség azonban a duplájára, 1,17 milliárd dollárra hízott, igaz, ezt részben a tavaly őszi tőzsdei bevezetéshez kapcsolódó, dolgozói részvényjuttatások okozták.

Az idei első negyedévben az egy évvel korábbinál 45 százalékkal magasabb bevételre számít a társaság, az éves forgalom pedig 30 százalék felett bővülhet.

Palantir adatelemzés veszteseg gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek