Pénz- és tőkepiac

A Fed közbelépését várja a piac

Amerikai szakértők szerint a Federal Reserve hamarosan beavatkozhat a kötvénypiaci folyamatokba, hogy mérsékelje a hozamok további emelkedését a hosszú futamidőn. A Concorde makroelemzője úgy véli, ha a Fed valóban lép, akkor sem kommunikál majd konkrét hozamcélokat.

A tízéves amerikai államkötvény hozamának emelkedése ellenére sem várható külön bejelentés a Fedtől a következő ülés előtt – mondta a Világgazdaságnak a Concorde Értékpapír makroelemzője, Jobbágy Sándor. Szerinte nem indokol hirtelen lépéseket a helyzet, a tízéves állampapír hozama szerdán 1,45 százalék körül mozgott, de február utolsó napjaiban csaknem elérte az 1,6 százalékot. A CNBC arról ír, hogy a jegybank szerepét betöltő testületen egyre nagyobb a nyomás, hogy avatkozzon be a kötvénypiaci folyamatokba, és állítsa meg a hosszú lejáratokon tapasztalható hozamemelkedést.

A Fed tehát a következő napokban átsúlyozhatja kötvényportfólióját, azaz a rövidebb lejáratokon eladhatna, így hozamemelkedést tudna előidézni, az itt felszabaduló forrásból pedig a hosszabb kötvények piacán bevásárolhatna, megállítva ezzel a hozamok elszabadulását.

Ezt a lépést elemzők azért is kedvezőnek tartják, mert nem gyorsulna tovább az új pénz kiáramlása a piacra, a Fed tehát nem növelné gyorsabb ütemben a likviditást, így nem gerjesztené tovább az inflációt sem, és a tartalék bankrendszer mérlege is változatlan maradhatna.

Fotó: Shutterstock

Mindenképpen várható Amerikában a jelenleginél magasabb ugyanakkor a félelmek eltúlzottak Jobbágy Sándor szerint, ugyanis a likviditásbőség mellett a pénz forgási sebessége most igen lassú az amerikai gazdaságban. Ennek a járvány miatti korlátozások és a gazdasági aktivitás alacsony szintje is az oka, ugyanakkor az átoltottság növekedésével ezek a fékező hatások kikopnak majd a rendszerből. Így tehát

mindenképpen az árindex felfutásával kell számolni, de a mutató az év végére visszakerülhet a 2 százalékos jegybanki cél környékére.

Hasonló pályát vázolt fel egyébként a Fed elnöke, Jerome Powell is, amikor napokkal ezelőtt tájékoztatta az amerikai szenátus illetékes bizottságát.

Számtalan befektető a konzervatívabb, kiszámíthatóbb eszközök felé fordult a mostani járványidőszakban.

Az állampapírpiaci hozamemelkedést pedig az fűti, hogy a vétel pillanatában pontosan lehet tudni a futamidő végén elérhető prémiumot, ugyanakkor sokan spekulálnak, és nem tartják meg a kötvényeket a lejáratukig.

Ebben a helyzetben ha a Fed is növeli piaci aktivitását, akkor a következő időszakban Jobbágy Sándor szerint felforrósodhat a kötvénypiac. Úgy véli,

ha a Fed valóban lépni fog, akkor sem kommunikál majd konkrét hozamcélokat, mert a jegybank ezzel szembemenne alapvető szándékával és fűtené a spekulációt.

Ugyanakkor már az is nagy eredmény lenne, ha az átcsoportosítással sikerülne megállítani a további hozamemelkedést. Összességében nem is a mostani hozamszintek, hanem az emelkedés üteme okozhat gondot, ugyanis fél évvel ezelőtt a tízéves amerikai államkötvény hozama alig volt 0,5 százalék fölött – tette hozzá Jobbágy Sándor.

állampapír hozam Fed kötvény
Kapcsolódó cikkek