Pénz- és tőkepiac

Rekordbevétel mellett zárt veszteséges évet az AutoWallis

Hat sikeres tranzakciót követően 88 milliárd forintos rekordárbevétellel, ám 679 milliós adózott veszteséggel zárta 2020-at az AutoWallis. Idén megháromszorozná forgalmát az autóstársaság, amely újabb akvizíciós és forrásbevonási lehetőségeket is fontolgat.

Újabb rekordévet tudhat maga mögött az AutoWallis, miután árbevétele 17 százalékos bővüléssel, 88 milliárd forintra nőtt 2020-ban, részben az év során lezárt hat akvizíciónak köszönhetően. A vállalati szektor jelentős részéhez hasonlóan az AutoWallis eredményességét sem hagyta érintetlenül a koronavírus-járvány kirobbanása:

a pandémia elsősorban az autókölcsönzői tevékenységre hatott kedvezőtlenül, emellett egyszeri költségek is terhelték az üzletfejlesztésekhez kapcsolódó új kis- és nagykereskedelmi tevékenység indulását.

A menedzsment szerint az eredményességet legjobban bemutató pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, az EBITDA mindezek hatására 28 százalékkal, 2,1 milliárd forintra csökkent. Az AutoWallis teljes átfogó eredménye 658 millió forint veszteség lett az előző évi 951 millió nyereség után, adózott vesztesége pedig közel 680 millióra nőtt.

Müllner Zsolt, az AutoWallis Nyrt. igazgatóságának elnöke
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A nagykereskedelmi üzletág árbevétele 7 százalékkal, 38,5 milliárd forintra, míg a kiskereskedelmi szegmens forgalma 27 százalékkal, 49,9 milliárdra bővült.

A járvány miatt bevezetett intézkedések a szervizszolgáltatásokat kevésbé érintették kedvezőtlenül, ugyanakkor a gépjárműkölcsönzést visszavetette a turizmus és üzleti célú utazások jelentős visszaesése.

A társaság várakozása szerint ugyanakkor még ez a bővülés is csak egy kisebb lépés volt a 2021-es ugrás előtt. Idén ugyanis a 2020-asnak közel a háromszorosára, akár 230 milliárd forint fölé emelkedhet a autósvállalatának árbevétele az organikus növekedésnek és a tavaly lezárt hat tranzakciónak köszönhetően.

Történetének legaktívabb évét zárta akvizíciós és tranzakciós szempontból az AutoWallis Nyrt., ami jelentős mértékben hozzájárult a Budapesti Értéktőzsde prémiumkategóriájában jegyzett társaság 2019-ben bemutatott növekedési stratégiájának megvalósításához

– jelentette ki Müllner Zsolt, a társaság elnöke a 2020-as év értékelése kapcsán. Hozzátette, hogy a tavaly végrehajtott hat akvizíció, illetve üzletfejlesztés pozitív hatása teljes egészében 2021-ben jelentkezhet, és várhatóan a 2020-asnak közel a háromszorosára, akár 230 milliárd forint fölé ugorhat a 14 országban jelen lévő csoport árbevétele.

Ormosy Gábor vezérigazgató elmondta, hogy a tavaly év végi sikeres tőkepiaci, 1,4 milliárd forint összegű zártkörű intézményi tőkeemelés után az AutoWallis jelenleg is vizsgálja a terveiben szereplő robusztus növekedés és az esetleges további akvizíciók finanszírozásának lehetőségeit. Hozzátette, ennek kapcsán a társaság egyrészt újabb kötvénykibocsátást, másrészt – megfelelő piaci körülmények esetén – nyilvános forrásbevonást is elképzelhetőnek tart intézményi és lakossági befektetők körében.

Az igazgatóság az osztalékdöntés alapjául szolgáló különálló (egyedi) IFRS pénzügyi kimutatás szerint képződött 910 millió forint teljes átfogó éves nyereségből és eredménytartalékból, valamint a leánycégektől kapott osztalékokból 2020-ban képződött 1,2 milliárdos osztalékalapból a növekedési stratégia finanszírozása érdekében nem javasolja kifizetését.

veszteseg EBITDA éves eredmény autókereskedelem AutoWallis akvizíció BMW
Kapcsolódó cikkek