Pénz- és tőkepiac

Tavaly 106 ezer forint volt a casco éves átlagdíja

Tíz százalékkal megnőtt egy év alatt az érték.

A Netrisk.hu adatai szerint az autósok 2020-ban átlagosan 106 100 forintért kötöttek teljes körű casco biztosítást. Ez az érték 10 százalékkal haladja meg az előző év 96 400 forintos átlagát. A biztosításhoz megfelelően kiválasztott paraméterek (együttkötés, fizetés módja és ütemezése) kedvezményeivel azonban az emelkedés hatása sok esetben kiküszöbölhető.

A biztosításközvetítő portál statisztikái azt mutatják, hogy miközben 2020-ban az új casco szerződéseket átlagosan közel 120 ezer forintos éves díjra (10 ezer Ft/hó) kötötték, addig a már meglévő szerződések évfordulós váltásakor átlagosan 96 ezer forintért (8 ezer Ft/hó) találtak új biztosítót az ügyfelek. Ennek az egyik oka az, hogy az évfordulós váltás során érintett ügyfelek általában több kármentes évvel rendelkeznek, ami nagyobb kedvezményre jogosítja őket. Másrészt az évfordulós váltók eleve céltudatosabban igyekeznek a legkedvezőbb díjú termékek közül választani.

Önrész tekintetében továbbra is a nagyobb védelmet nyújtó módozatokat választják az ügyfelek:

a szerződők 43 százaléka választotta a legkedvezőbb, 10 százalék, de minimum 50 ezer forintos önrészt. További 37 százalék a 10 százalék / 100 ezer forintos konstrukció mellett döntött. Ezek ugyan néhány ezer forinttal több díjvonzattal járhatnak, mint a 20 százalékos verziók, ám baj esetén az ügyfélre csak feleakkora anyagi terhet rónak.

Közleményük szerint bár a gépjárműforgalom időszakos visszaesése átmenetileg a káresetek számát is csökkentette, ez csak tompítani tudta a díjak emelkedését, az autók helyreállítási költsége ugyanis továbbra is lendületesen emelkedik.

Fotó: Person

Az euróárfolyam magasba lökte az alkatrészek árát,

a bérszintek általános emelkedésével párhuzamosan pedig a szervizek is folyamatosan emelkedő rezsióradíjakat számolnak fel a biztosítók felé.

A cascódíj csökkentésének néhány módja

1. A szerződés éves felülvizsgálata

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz (kgfb) hasonlóan a casco szerződések felülvizsgálatára és adott esetben cseréjére a szerződések évfordulóján van lehetőség. A Netrisknél cascóval rendelkező ügyfelek egy-egy szerződés váltásakor átlagosan 9 ezer forinttal alacsonyabb díjon kötötték meg a következő évre vonatkozó cascójukat.

2. A fizetés módja és ütemezése

A kapcsolódó díjkedvezmények hatására a cascódíjaikat átutalással rendezők aránya a Netrisknél tavaly már meghaladta a 74 százalékot, miközben a csekket immár csupán 15 százalékuk választotta. A többiek inkasszóval és bankkártyával egyenlítették ki a biztosító számláját. Szintén az ösztönzők hatására immár abszolút többségben vannak a díjaikat egyösszegben rendezők: 55 százalék választotta éves díjfizetést. Negyedéves díjfizetés mellett az ügyfelek 29 százaléka döntött, ezt követi a féléves (9 százalék) és a havi (7 százalék) gyakoriság. E két paraméter átállításával akár 10 százalékot meghaladó díjkedvezmény is elérhető.

Fotó: Netrisk

3. Együttkötés kgfb-vel

Aki a kötelező biztosítást és a cascót együtt köti meg, kétféle előnyben is részesül: jó eséllyel nem kell két külön díjszámítást végeznie, mivel a szükséges adatok zömét elég egy időben megadni. Emellett a gépjármű-biztosításokat kínáló biztosítók mintegy fele komoly, akár a 10-15 százalékos szintet is meghaladó kedvezményt nyújt az együttkötésre. Ezért sem meglepő, hogy az együttkötés népszerűsége folyamatosan nő: a Netrisknél: míg 2018-ban a casco 31 százalékát kötötték együtt a kgfb-vel, 2019-ben 36, míg 2020-ban már 44 százalék volt ez az arány.

casco
Kapcsolódó cikkek