Pénz- és tőkepiac

Veszteséges lett az MKB utolsó negyedéve

Az MKB Bank bevételei és költségcsökkentésből származó megtakarításai csak részben tudták ellensúlyozni a pandémia indirekt eredménycsökkentő hatásait.

Az MKB Csoport korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye 2020-ban a megelőző évhez képest 41 százalékkal, 22 milliárd Forintra, míg a negyedik negyedévben év/év bázison 4,5 milliárd forinttal mínusz 800 millió forintra esett vissza.

A korrekció előtt 2020-ban az adózott profit 8,4 milliárd forint, az utolsó negyedév vesztesége pedig 4,9 milliárd forint volt.

Az eredményromlás a pandémia indirekt hatásaival, valamint a csökkenő pénzpiaci eredménnyel magyarázható.

A negyedik negyedéves 13,7 milliárd forintos korrigált bruttó bevétel (GOI) 32 százalékkal maradt el a bázistól, míg az egész évet tekintve 15 százalékkal, 69 milliárd forintra zsugorodott. Kedvezőtlenül érintette a mutatót a negatív átértékelési hatás, amelyet a november óta csökkenő hosszú lejáratú swap-hozamok okoztak elsősorban.

Az októbertől december végéig tartó időszakban alkalmazott nettó 4,1milliárd forintos eredménykorrekció összegét döntően a COVID-19-cel kapcsolatban év végén elszámolt kockázati költségek határozták meg.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A saját tőke arányos megtérülés (ROAE) 2020 utolsó negyedében éves összevetésben 7,7 százalékról, mínusz 1,5 százalékra csökkent, míg éves szinten 10,1 százalékponttal, 11,06 százalékra esett.

Az MKB Csoport ugyanakkor saját megítélése szerint sikeresen teljesítette 2020. évi növekedési célkitűzéseit; a mérlegfőösszeg a gyors betét-és hitelállomány növekedés hatására 2782 milliárd forintra bővült.

A pénzintézet piaci részesedése a 2019-es 4 százalékról 5,2 százalékra nőtt az év során. A saját forrású hitelezés és a gazdaságélénkítő programokban való részvétel erősödése hajtotta az ügyfél hitelek növekedését az utolsó negyedévben. A bankközi betétek a refinanszírozó források bővülése miatt emelkedtek.

Az ügyfélbetétek és az MNB likviditási programjaiból származóforrások bővüléséből eredő likviditási többletet az értékpapír-állomány 22 százalékos növekedése szívta fel. A nem teljesítő banki hitelek (NPL) rátája 2,6 százalékra javult.

A bank vezetése összességében úgy látja, az MKB 2020-ban megőrizte erős tőkepozícióját,

amely kiváló alapot biztosít a Magyar Bankholding 2021-es növekedési céljainak megvalósításához.

bevétel MKB költségvetés
Kapcsolódó cikkek