Pénz- és tőkepiac

A líra következő válsága fenyeget

A nemzetközi és belpolitikai események, valamint a török jegybank elnökének televíziós nyilatkozata is közrejátszhat abban, hogy a líra történelmi mélypontjára süllyedt az euróval szemben, és a dollár ellenében is megközelítette azt.

A török ​​líra hétfőn reggel történelmi mélypontjára süllyedt az euróval szemben, és a dollár ellenében is megközelítette a tavaly november eleji rekord alacsony értékét.

Az idén az egyik legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci deviza január óta 14 százalékot, az utóbbi egy hónapban 15 százalékot veszített értékéből, így a dollárral szemben hétfőn elérte a 8,48-os, míg az euróval szemben a 10,27-os szinteket. Tatha Ghose, a Commerzbank pénzpiaci elemzője szerint a mostani gyengülés mögött egyszerre több kiváltó tényező is áll: Sahap Kavcioglu egy hónapja kinevezett jegybankelnök pénteken, első bankvezetőként adott televíziós interjújában kijelentette, hogy

egyelőre kitart ugyan a szigorú monetáris politika mellett, de a további kamatemelés ártana a reálgazdaságnak.

Emellett fokozódott a feszültség Washington és Ankara között, miután Joe Biden amerikai elnök szombaton hivatalosan népirtásnak ismerte el az Oszmán Birodalom által 1915-ben másfél millió örménnyel szemben elkövetett gyilkosságokat. A bejelentésre Ankara heves tiltakozással reagált, és kijelentette, hogy ezzel Washington alááshatja a két ország közötti kapcsolatokat.

Fotó: Shutterstock

Emellett az is negatívan befolyásolhatta a piaci mozgásokat, hogy hétfőn elfogatóparancsot adtak ki Törökországban újabb 532 ember, köztük 459 aktív szolgálatos katona és csendőr ellen azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban álltak a 2016. július 15-ei puccskísérletért a török hatóságok által felelőssé tett nemzetközi hálózattal. Mindezeket tetőzi, hogy

Törökország újabb katonai offenzívát indított az észak-iraki hegyekben állomásozó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen.

Robin Brooks, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet vezető közgazdásza szerint az események hatására a piaci hangulat erősen negatívba fordult, amely akár a jelenleginél nagyobb mélységekbe is taszíthatja a török fizetőeszközt, miután az elmúlt néhány napban 3,5 százalékkal gyengült a líra a dollárral szemben. A török ​​eszközök különösen érzékenyek a washingtoni kapcsolatokban jelentkező feszültségekre, az amerikai szankciók és gazdasági fenyegetések korábbi tapasztalatai miatt, amely 2018-ban líra erős leértékelődését és gazdasági recessziót eredményezett.

A török fizetőeszköz idei mélyrepülése azt követően kezdett fokozódni, hogy Tayyip Erdogan török elnök múlt hónapban elbocsátotta Naci Agbal jegybankelnököt, és kinevezte Kavcioglut, aki Erdoganhoz hasonlóan a szigorú monetáris politika kritikusa, és támogatja azokat az unortodox nézeteket, amelyek az inflációt az egekbe röpítették.

Agbal az irányadó rátát 17-ről 19 százalékra emelte, hogy megfékezze a 16 százalék fölé emelkedő inflációt,

ami a fokozódó nyomás hatására hamarosan a 18–21 százalékot is elérheti.

Sok külföldi befektető, aki Agbal alatt török ​​eszközöket vásárolt, elmenekült, miután menesztették. Erdogan két év alatt három jegybankelnököt bocsátott el, ami jelentősen megtépázta a monetáris politika hitelességét, ennélfogva

a stabilizációs politikának vagy kamatemelésnek a jövőben sokkal kisebb lesz a hatása.

Egyes elemzők arra számítanak, hogy a jegybank az év közepén kamatcsökkentésbe kezd, a dollár líra árfolyam pedig a harmadik negyedévre áttörheti a szimbolikus 10-es szintet is, emellett Kavcioglu visszatérhet ahhoz a meglehetősen költséges politikához, amelyet még Agbal novemberi kinevezése előtt folytattak, amikor a devizatartalékok eladásával siettek a líra támogatására. Ezek a manőverek akkor a devizatartalékok vészes megcsappanásához vezettek.

Ozlem Derici Sengul, a Spinn Consulting vezető közgazdásza szintén úgy látja, hogy Kavcioglu túlzottan magabiztosnak tűnik a jelenlegi tartalékokkal kapcsolatban. Ha az események valóban ezt az irányt veszik, az exponenciálisan növekvő kockázatot rejt, amire egyik előrejelzés sem készülhet fel.

jegybanki kamatdöntés török líra Törökország török jegybank monetáris politika Racip Tayyip Erdogan
Kapcsolódó cikkek