Pénz- és tőkepiac

Az állammal indít új vagyonkezelő alapítványt a Mol

Mol-Új Európa Alapítvány néven közérdekű feladatokat ellátó alapítványt hoz létre a Mol és a magyar állam. Az alapítvány részére 42,97 millió darab, mintegy százmilliárd forint összértékű törzsrészvényt ruház át az olajvállalat. Az Erste szerint a hír inkább negatív a részvényesekre nézve, a Molt azonban innentől kezdve még nehezebb lesz felvásárolni.

A Mol és a magyar állam Mol-Új Európa Alapítvány néven új közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoz létre – jelentette be csütörtökön a honlapján az olajtársaság. Az alapítvány közérdekű célokat valósít majd meg kiemelten a sport, kultúra, egészségügy és környezetvédelem területén. Egyúttal átveszi a Mol korábban végzett hasonló társadalmi felelősségvállalási tevékenységének jelentős részét.

Az alapítvány a létrehozásáról szóló törvényjavaslat elfogadása után – várhatóan az év második vagy harmadik negyedévében – alakul meg a magyar állam és a Mol azonos mértékű vagyoni juttatásával, amely során

a Mol és leányvállalatai alapítói vagyonjuttatás jogcímén az alapítvány részére összesen 42 977 996 darab “A” sorozatú, a Mol által kibocsátott törzsrészvényt ruháznak át.

Fotó: MTI/MTVA/Róka László

Az átruházandó részvénycsomag a társaság 5,24 százalékos tulajdonrészét érinti, és pontosan megegyezik a magyar állam kezében lévő – MNV Zrt.-n és a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapon keresztül birtokolt – Mol-pakett méretével.

Az alapítvány közérdekű céljainak és közfeladatainak megvalósítására elsődlegesen az alapítók által rendelt hozama használható fel. A vagyoni juttatás megvalósulásáról és annak következtében a társaság saját állományában bekövetkező változásról a társaság külön közleményben tájékoztatja majd a piaci szereplőket.

Erste: nehezebb lesz felvásárolni a Molt

A mintegy 100 milliárd forint összértékű 43 millió részvény valamivel több, mint a kibocsátott Mol részvények 5 százaléka, így a saját részvények közalapítványba való transzferálása az IFRS szerint gyakorlatilag hasonló mértékű hígulást jelent. Ugyanakkor a másik oldalon megszűnik egy rendszeres éves támogatói költség, ami viszont pozitív – értékel elemzői kommentárjában az Erste.

A két tényező együttes hatása akkor lenne semleges a részvényekre nézve, ha az éves támogatás, ami így megszűnik, 10 milliárd forintra rúgna. A bankház azonban ezt inkább csak 1-2 milliárd forintra taksálja, azaz

a hír összértéke valószínűleg negatív.

Az alapítvány a Mol osztalékát fogja közcélokra felhasználni, az Ersténél úgy vélik, hogy az állam is Mol részvényekkel fog beszállni az alapítványba. Ez pedig azt jelenti, hogy így összesen három alapítvány lesz – a Mol-Új Európa Alapítvány mellett a már működő Tihanyi Alapítvány és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány –, amelyek egyenként mintegy 10-10 százalékos Mol tulajdonrésszel fognak rendelkezni, és az ő 30 százalékuk nem lesz megkerülhető egy esetleges felvásárlásnál.

Így ha netán valakinek még korábban kételye lett volna a Mol felvásárolhatatlanságával kapcsolatban, akkor most megnyugodhat, még nehezebb megtenni

– hangsúlyozzák az Erste szakértői.

Erste részvénycsomag Mol-Új Európa Alapítvány Mol
Kapcsolódó cikkek