Pénz- és tőkepiac

Ázsia kistigrisek debütálnak New Yorkban

A legnagyobb a vietnami autógyártó és a piacvezető délkelet-ázsiai fuvarcég részvényeivel gyarapodik a New York-i börzék kínálata.

Kerülőúton veszi be a New Yorkot Délkelet-Ázsia legnagyobb startupja, a Grab. A szingapúri székhelyű, főként fuvarmegosztással és házhoz szállítással foglalkozó vállalat az amerikai Altimeter Capital befektetési társaság által alapított, s a Nasdaqon jegyzett Altimeter Growth Corp. (AGC) nevű, speciális célú akvizíciós társaságon (SPAC) keresztül jelenne meg az elektronikus kereskedési platformon.

Az AGC gyakorlatilag tevékenység nélküli biankó vállalat, amelyet kifejezetten akvizíciós célra tartogatnak.

Ebbe „költözik be” a Grab, megspórolva a bevezetéssel járó adminisztrációt, a hosszan elhúzódó szigorú engedélyezési folyamatot és annak költségeit.

Az AGC és a Grab egybeolvadásáról szóló szerződést kedden aláírták – tudta meg a Reuters.

A Grab bevonulása még meg sem történt, de máris sikeresnek mondható, mivel ázsiai és amerikai befektetők vállalták, hogy 4 milliárd dollárt tolnak a vállalatba.

Köztük a Temáseket, a BlackRockot, a Fidelity Internationalt és a Janus Hendersont említették név szerint, de a technológiai startupok felfuttatásában finanszírozói oldalról hiperaktív japán SoftBank, illetve a Grabben korábban részesedést szerzett kínai rivális, a Didi Chuxing is jól jár az ügylettel. A Grabet tavaly év végén 16 milliárd dollárra értékelték, ám most már 40 milliárdos kapitalizációt sem tartanak kizártnak a szakértők.

A Grab a friss forrást hazaviszi és legnagyobb piacán, Indonéziában fekteti be, hogy erősítse pozícióit helyi riválisával, a Gojekkel szemben. Utóbbi nagyot húzott azzal, hogy

az idén fúzióra lépett a 276 milliós ország piacvezető e-kereskedelmi vállalatával, a Tokopediával, miután a Gojek-Grab összeolvadás terve füstbe ment.

A 2012-ben alapított Grab a régióból 2018-ban kivonult Uber tevékenységének átvételével nőtt nagyra, jelenleg nyolc ország 398 városában szolgáltat, 650 millió fős piacon dolgozik.

Fotó: Shutterstock

A személy- és áruszállítás, étel házhoz szállítás mellett fintech szolgáltatásokat is nyújt, épp most indítja útjára biztosítói üzletágát.

Regisztrált ügyfeleinek száma eléri a 214 milliót.

New Yorkban parkolna le Délkelet-Ázsia egyik feltörekvő csillaga, a Vingroup csoporthoz tartozó VinFast is.

A legnagyobb vietnámi autógyártó 3 milliárd dollár bevételre számítana részvényeinek eladásából,

maga az elsődleges kibocsátásra még ebben a negyedévben sor kerülhet – írja a Bloomberg. A cég piaci kapitalizációját szakértők 50 milliárd dollárra becsülik. Ez lenne az első Amerikában jegyzett vietnámi cég, egyben a legnagyobb kibocsátás az építőipari Vinhomes 2018-as hanoi, 1,4 milliárd dolláros bevezetése óta.

A VinFast IPO-jának a méretéről és pontos időzítéséről jelenleg nincs több információ.

A legnagyobb magánkézben lévő vietnámi magánvállalatnak számító a Vingroup leányát 2017 júniusában alapította a multimilliárdos befektető, Pham Nhat Vuong. A VinFast villámkarriert futott be azóta, elegáns limuzinjaival és városi terepjáróival (SUV), amelyekbe a BMW licensz alapján helyben gyártott motorokat szerelik. A társaság még az idén piacra lép nagy teljesítményű elektromos luxusmodelljeivel, amelyekre helyben több mint háromezer előrendelést vettek fel eddig.

A VinFast jövőre már az Észak-Amerikába és Európába is exportálná villanyautóit, emellett gyártóbázis kiépítését tervezi az Egyesült Államokban. A friss források a fejlesztések mellett ennek a finanszírozásához kellenének. A vállalat felfuttatását 2017-ben James DeLucára bízták, aki nagy név a szakmában, korábban a General Motors globális gyártásért felelős alelnöke volt.

Vietnám Vingroup autógyártás Vinfast Grab
Kapcsolódó cikkek