Pénz- és tőkepiac

Rátett egy lapáttal a termékhiányra egy új kriptovaluta

A Chia a videókártyák helyett a tárhelyeket zabálja fel.

Az elmúlt hetekben több elemző is figyelmeztette a vásárlókat, hogy a chiphiány következtében jelentősen emelkedhet az idei évben a memóriákban használt DRAM és a háttértárakban hasznosított NAND memóriachipek ára – derült ki a Wccftech cikkéből.

Mint írták, ennek tetejébe most újabb aggodalomra okot hírek érkeztek Kínából:

egy új típusú miatt a bányászok az elmúlt napokban termékhiányt okozva, tömegével kezdték vásárolni a 4-18 TB kapacitású merevlemezeket és adatközponti SSD-ket.

Ereszt a biankó csekk lufi

Március végéig átlagosan napi öt SPAC társaságot vezettek a parkettre, áprilisban ez a szám heti négy tőzsdei bevezetésre zuhant.

Az Origo szemléje szerint a forgalomba még nem került, Chia nevű kriptovaluta teljesen új típusú előállítási modellt használ: óriási számítási teljesítmény helyett gigantikus mennyiségű tárhelyre van szüksége, azon pedig rengeteg írási és olvasási műveletet végez.

Fotó: Getty Images

Ennek köszönhetően a Chiát bányászóknak nincs szükségük komoly számítógépre,

ami drámaian csökkenti a bányászat áramigényét, ráadásul videokártyákat sem kell raklapszámra vásárolniuk, ami szintén óriási költségmegtakarítást jelent. Az átlagos fogyasztók és a gamerek számára emiatt a Chia nem tűnik rossz dolognak, hiszen ha sikeressé válik, akkor jelentősen csökkentheti a bányászok videokártyák iránti igényét. Cserébe viszont kilőhet az SSD-k ára.

A cikk szerint a sajátosságai miatt a Chiát elsősorban nagyvállalati felhasználásra szánt merevlemezeken érdemes bányászni, de a jelek szerint a bányászok nem félnek nagyvállalati SSD-ket is tömegével vásárolni a célra, az utóbbiak iránti elszállt igény viszont termékhiányt okozhat a fogyasztói SSD-k piacán is.

A lehet az új digitális arany

A Covid-19 válság elképesztő lendületet adott a CC-k iránti keresletnek, a bitcoin árfolyama egy év alatt a hétszeresére ugrott.

 

kriptovaluta ethereum SSD memóriaegység Chia bitcoin-bányászat bitcoin
Kapcsolódó cikkek