Pénz- és tőkepiac

Rekordnegyedév ellenére is beadták a Morgan Stanley-t

Az Archegos bedőlésén ugyan vesztett, míg a GameStop spekuláción sokat nyert a Wall Street-i bankház.

Közel 3 százalékot esett a pénteki kersekedésben a Morgan Stanley árfolyama, miután az első negyedéves gyorsjelentésből kiderült, hogy Wall Street-i bankház 911 millió dollárt veszített, amikor az Archegos hedge fund márciusban bedőlt.

Ám ez az érzékeny veszteség sem akadályozta meg a bankot abban, hogy rekord számokat riportáljon.

A Wall Street Journalnak nyilatkozó James Gorman vezérigazgató szerint a ViacomCBS és a Discovery részvénycsomagok, melyeket a vállalatokban koncentrált pozíciókat kiépítő Archegosnak kölcsönöztek, méretüknél fogva, ugyan nem jelentettek volna problémát a banknak, mégsem rejtették azokat a „szekrénybe”, hogy ott idővel kínos csontvázzá váljanak, hanem a kényszerlikvidálás mellett döntöttek.

Így a Morgan az Archegos által a hitelezőknek okozott több mint 10 milliárdos veszteség kevesebb mint 10 százalékát könyvelte. Míg mondjuk, a tétovázó, s a fokozatos értékesítést választó svájci bank, a Credit Suisse, közel 50 százalékot volt kénytelen leírni, minek nyomán több felső vezetőnek távoznia kellett.

Fotó: Shutterstock

Gorman azt is elmondta a tőzsdei lapnak, hogy a Morgan Stanley a jövőben sem fogja vissza a fedezeti alapoknak és családi irodáknak nyújtott hiteleket. Az Archegos bukása után megvizsgálták a többi ügyfél portfólióját, s nem találtak hasonlóan koncentrált, nagy kockázatot jelentő részvénypozíciókat.

A bank elsődleges brókercége 40 milliárd dolláros bevételt termelt az elmúlt évtizedben.

A Morgan Stanley 4,1 milliárd dolláros negyedéves nyereséget, részvényenként 2,19 dolláros profitot jelentett, 15,7 milliárd dolláros árbevétel mellett. Ami jelentősen felülmúlta a FactSet által megkérdezett elemzők konszenzusát. A felülteljesítés jórészt a részvény- és kötvénykereskedelemből származó 5,8 milliárd dollárnak köszönhető, ami 29 százalékos növekedés év/év alapon.

A Morgan Stanley e-kereskedelem üzletága is sokat profitált a tőzsdére tóduló kisbefektetőkből. Különösen februárban, amikor a Reddit WallStreetBets fórumon egymást hergelő befektetők a GameStop longot hajszolták. A Morgan Stanley kiskereskedelmi ügyfeleinek száma 7 százalékkal, 7,2 millióra nőtt a negyedévben.

Az átlagos napi ügyletszám 1,6 millió volt, de a GameStop őrület napjaiban meghaladta a 2 milliót.

A Morgan Stanley vagyonkezelési részlegének bevétele, amely magában foglalja az e-kereskedelmet is, 47 százalékkal, nagyjából 6 milliárd dollárra nőtt. Rekordnagyságú, 105 milliárd dollár nettó új eszközt vonzott a Morgan Stanley a pénzügyi tanácsadók által felügyelt számlákra, valamint a saját készítésű befektetési platformjain, így az E * Trade eszközein is 6 százalékkal emelkedtek a tétek.

Archegos GameStop Morgan Stanley
Kapcsolódó cikkek