Pénz- és tőkepiac

Tízből négy magyar állami támogatást keres a lakásvásárláshoz

Az idén a lakásvásárlást valamilyen hitelkonstrukció segítségével tervezők körében nőtt a támogatott megoldások – csokos konstrukciók és babaváró kölcsön – iránt érdeklődők aránya. Tavaly április óta átlagosan az érintettek 39 százaléka gondolkodott támogatott alternatívában, 2021-ben már közel 43 százalékra nőtt ez az arány a Hitelintéző adatai szerint. Az adatokból az is kiderül, hogy az érintettek átlagosan 12 millió forintos önrésszel rendelkeznek.

Egyelőre még némi bizonytalanság jellemzi a lakáshitelpiacot a koronavírus-járvány miatt, de az látható, hogy az idén a lakásvásárlást hitelből tervezők nagyobb arányban érdeklődnek a támogatott megoldások iránt – derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu összefoglalójából.

Azok közül, akik az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatásán keresztül kerestek valamilyen finanszírozási megoldást a tervezett lakásvásárlásukhoz, az idén 43 százalékuk érdeklődött a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében elérhető konstrukciók vagy a babaváró kölcsön iránt.

Szemben a tavaly április óta eltelt tizenkét hónapra vetített 39 százalékos átlaggal. Vagyis ebben az évben már 100 lakásvásárlást fontolgató háztartásból 43 támaszkodna valamelyik támogatott verzióra.

Fotó: Shutterstock

Az idei adatokból az is látszik, hogy az érintettek átlagosan 12 millió forintos saját erővel rendelkeznek, és ehhez igényelnének valamilyen lakáshitelt. Ebben segít a Hitelintéző, a szolgáltatás ugyanis megmutatja, hogy a megadott adatok alapján mekkora hitelre, milyen támogatásra jogosult az illető, azaz a kiválasztott ingatlan belefér-e a büdzsébe.

Hogyan néz ki a lakáshiteltorta?

A money.hu összefoglalójából kiderül az is, hogy a hivatalos jegybanki adatok szerint

az idei év első két hónapjában összesen 127,5 milliárd forint összegben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok, ezeknek a 13 százalékát adták a támogatott konstrukciók, a piaci alapú lakáshitelek aránya pedig 87 százalékos volt.

A múlt év azonos időszakában a támogatott konstrukciók 20 százalékos részét adták a 155 milliárd forintos szerződéses összegnek, a fennmaradó 80 százalék pedig piaci alapú lakáshitel volt.

állami támogatás hitelpiac támogatott hitel lakáshitel KÖLCSÖN hitelfelvétel államilag támogatott hitel
Kapcsolódó cikkek