Pénz- és tőkepiac

Így fektess be emelkedő infláció idején

Hogyan dobjunk össze úgy egy portfóliót, hogy a profitot ne egye meg az infláció, és akkor se veszítsünk sokat, ha a jegybankok az inflációs nyomásra válaszképpen kamatot emelnek? Elemzők szerint szinte kínálja magát az olajipar és a bankszektor.

Az emelkedő új kihívások elé állítja a port­fóliókezelőket. Különösen a mostani árazások mellett, amikor az árupiacokon minden szárnyal, a részvényindexek pedig historikus csúcsok közelében mozognak, s az olyan klasszikus menedékek is drágák, mint az arany, míg az újabb üdvöskék, a kriptopénzek, szintén túlárazottak.

Márpedig az infláció csökkenti a hagyományos állampapírok és vállalati kötvények értékét, mert megeszi a fix kamatok vásárlóerejét. Míg a részvényeket a ráfordítási költségek oldaláról érinti először, majd az esetleges kamatemelés még a vállalati finanszírozást is aláássa.

Fotó: shutterstock

Bár az elemzők egy része azzal nyugtatja magát és az olva­sóit, hogy olyan strukturális tényezők miatt, mint a fejlett országok népességének elöregedése, az infláció már a világjárvány előtt is éveken át hiába küzdött a Fed 2 százalékos éves céljának áttörésével a tengerentúlon. Márpedig ez a körülmény a pandémia alatt sem változott, ezért nem várható tartósan magas infláció.

Ugyanakkor az infláció gyors kifulladása ellen szól a világjárványból való kilábalás, amelyet nagyon támogató monetáris és főleg fiskális politika kísér

– hívta fel a figyelmet Roberto Perli, a Cornerstone Macro globális politikai kutatásainak vezetője.

Ezt a véleményt erősíti a kansasi Fed döntéshozója, Esther George aggodalma: a fiskális ösztönzés megváltoztatta az árdinamikát, a gazdaságok újraindulásával ugyanis a megtakarítások egy része a fogyasztásban csapódik le, emiatt nem vehetjük biztosra, hogy az infláció élénkülése átmeneti lesz. James Bullard a St. Louis Fed részéről pedig attól tart, hogy a magasabb infláció már a várakozásokba is beépül.

A tengerentúlon tipikus „nyuszi” választ kínálnak a problémára az inflációval védett kincstári értékpapírok (TIPS), mivel a kamatfizetések és a tőkeösszeg automatikusan emelkedik az inflációval.

Bár amikor a befektetők TIPS-et vásárolnak, az értékpapír hozama alacsonyabb, mint az azonos lejáratú nominális kincstárjegyeké, de az infláció mértékétől függően, a élettartama alatt végül mégis jobb hozamot lehet elérni. Igaz, ha az inflációs cél sérülését most még látványosan toleráló jegybankárok egyszer mégis kamatot emelnek, akkor hamar érdektelenné válnak a TIPS-ek.

Vannak, akik az árupiacokra voksolnak, mondván, még a mostani extrém magas árazás mellett is van tere az emelkedésnek, ezt a járvány után már magas keresletre és a járvány miatt még mindig alacsony kínálatra alapozzák. Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője úgy véli, hogy a mostani árupiaci korrekció kedvező beszállókat kínál, mivel nem a kereslet roppant meg, hanem a spekulációt most épp börtönnel büntető Kína hűti a piacot. Egyelőre azonban mindössze a túlvettség enyhült.

Szerinte az olajpiacon hosszabb távon is tere lehet az emelkedésnek. Emellett a dagadó infláció és a kamatemelés késlekedése csökkenti a reálkamatokat, ami a mostani magas árazás ellenére is kedvez az aranynak, hiszen a tízéves előretekintő reálkamat mínusz 0,8 százalék.

A részvénypiacokat is korai lenne még temetni. Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája úgy véli, a pandémia idején szenvedő olajszektorban és az EKB negatív kamatjától sújtott európai bankpapírokban van potenciál a mostani inflációs környezetben. A headline inflációt eleve épp az olajár lódította meg, a finomítói marginok is bővülnek, míg a bankoknak jól jön a betéti ráták emelkedése, majd kamatemelés esetén a hitelek átárazása is. Relatíve olcsó bankpapírt és olajpapírt természetesen érdemes vásárolni – tette hozzá.

befektetési arany befektetési portfólió alacsony infláció bankrészvények TIPS olajrészvény
Kapcsolódó cikkek