Pénz- és tőkepiac

Különbözően látják a Bitcoin zuhanását az elemzők

Több, mint 3 havi mélypontjára esett a Bitcoin árfolyama, az elmúlt napok kedvezőtlen híreire. A zuhanás az egész kriptopiacon végigmegy, szinte kivétel nélkül esik a kisebb kriptodevizák árfolyama is. A kurzusok csökkenése a kriptodeviza befektetési eszközök együttes piaci tőkeértékét kétezer milliárd dollár alá vitte le a 2,5 ezer milliárd dolláros rekordérték környékéről.

Több, az elmúlt napokban megjelent kedvezőtlen hír is tépi a árfolyamát . A negatív híráradat akkor indult, amikor Tesla-vezér bejelentette, hogy az előzetes tervekkel szemben mégsem lehet majd az elektromos autókat Bitcoinnal kifizetni, és kriptodeviza vagyonának értékesítését is kilátásba helyezte. Később azonban egy másik üzenetében cáfolta, hogy Bitcoint adott volna el.

Azt mondta, addig kivár, amíg a tranzakció zöldebb, azaz kisebb energiaigényű nem lesz. Emellett együttműködik a Dogecoin fejlesztőivel, hogy csökkentsék a bitcoin-bányászat energiafogyasztását. A bejelentések mindenesetre arra jók voltak, hogy lavinát indítsanak el a legnagyobb kriptodeviza piacán.

A mínuszokat gyorsította, hogy a kínai hatóságok megismételték a korábbi, kriptodevizákkal kapcsolatos álláspontjukat.

Azt a rendelkezést erősítették meg, amelyben megtiltják a pénzügyi intézményeknek, hogy kriptodeviza tranzakciókkal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak.

A CoinDesk adatai szerint kedden a Bitcoin, több, mint 3 havi mélypontjára esett,

az utóbbi időben regisztrált legalacsonyabb ár 38585,86 dollár volt. Érdemes felidézni, hogy a Bitcoin ára mintegy 38 százalékot csökkent, az április közepi 64 829,14 dolláros csúcs óta. Ugyanakkor, ha a másik oldalról nézzük, árát megháromszorozta a vezető kriptodeviza az elmúlt 12 hónapban.

A Bitcoin magával rántotta a sokak szerint jobb fundamentumokkal rendelkező Ethereumot is,

a kettes számú kriptodeviza az erősödést valószínűsítő közép-, és hosszú távú kilátások ellenére a május 11-én beállított 4168 dollár fölötti árfolyamcsúcsáról szerda délutánra 2897 dolláros szintre zuhant. Érdekesség, hogy a napokban elszakadt a mozgása a zászlóshajó Bitcointól, de borítékolni lehetett, hogy a szabadesés átragad majd az Ethereumra is.

Nem jelent kivételt a Dogecoin sem, a hajdan viccből létrehozott kriptoeszköz május 8-án beállított 0,71 dolláros rekordjáról 40 cent környékére esett az elmúlt napokban.

A kriptodevizák árfolyamának csökkenésével együtt az azok kereskedelmét bonyolító platformok részvényei is gyengültek. A Nasdaq-on forgó Coinbase papírja a nyitás előtti elektronikus kereskedésben 6 százalékot gyengült, a 239 dolláros ár mélyen a 333 dolláros kibocsátási árszint alatt van.

Fotó: Shutterstock

Kína keményvonalas hozzáállása egyébként nem újdonság. A hatóságok még 2017-ben bezárták a helyi kriptotőzsdéket, és betiltották a digitális pénzkibocsátásokat is, amivel egyébként addig számtalan cég gyűjtött forrást. Azóta jelentősen csökkent a kínai kereskedők jelenléte a kriptopiac egészén.

Elemzők szerint a Bitcoin piacán jó beszállópozíciók alakultak ki. Vijay Ayyar, a Luno kriptovaluta-tőzsde üzletfejlesztési vezetője elmondta, hogy a kriptoeszközökre amúgy is jellemző a volatilitás, a 30-40 százalékos ingadozás sem ritka, és várható volt a korrekció, a 64 ezer dolláros szint átlépése után.

Emlékeztetett arra, hogy januárban is 35 százalék körüli zuhanást lehetett látni, nem is beszélve a 2017-es nagy esésekről.

Úgy véli, hogy nagyjából a gödör alján lehet most a Bitcoin kurzusa (szerda délután valamivel 38 ezer dollárfölött jegyezték a legnagyobb kriptodevizát), 38 ezer dollár alá szerinte nem megy az árfolyam. Nagyjából egyetért ezzel a véleménnyel Mike Novogratz is.

A Galaxy Digital befektetési menedzsere a CNBC-nek azt mondta, a bitcoin 40 000 és 55 000 dollár közötti kereskedési tartományban konszolidálódik.

Az intézményi befektetők is megtalálják a kriptoeszközöket, de ez egy hosszabb folyamat-tette hozzá. Másképpen gondolkodik a kriptodevizákról Mark Möbius. A veterán befektető szerint nagyon kockázatos terület az egész kriptopiac, nehéz megjósolni az árfolyamok mozgását. Emellett szerinte nem is lehet majd valódi, fizikai pénzre váltani a kriptodevizákat, és azzal sem ért egyet, hogy a Bitcoin az aranyat helyettesíthető menekülőeszközzé tudna válni.

Az arany egy fizikai valami, míg a Bitcoin nem az

– foglalta össze gondolatait a befektetési guru.

Más megfigyelők a bitcointól további mélyrepülést várnak, ugyanis a 40 ezer dolláros ár áttörésével szerintük egy olyan technikai határ szakadt át, ami kereskedéstechnikai okokból is eladási hullámot indíthat el. A JPMorgan pedig a CME árutőzsde bitcoin határidős kontraktusainak állása alapján arra a következtetésre jutott, hogy megindulhat a bitcoin befektetések áthelyezése arany alapú eszközökbe.

Folyamatosan nő a hagyományos értékmentő befektetési eszközök aránya a portfóliókban, és az arany árának emelkedése is hozzájárulhat a bitcoin mélyrepüléséhez

– teszik hozzá a JP Morgan elemzői.

EKB-alelnök: a kriptók nem valódi befektetések

Luis de Guindos, az Európai Központi Bank alelnöke nyilatkozott kemény szavakkal a digitális eszközökről.

 

kriptovaluta ethereum kripto árfolyam bitcoin
Kapcsolódó cikkek