Pénz- és tőkepiac

Nem változtatott éves tervén a Richter

Öt százalék körüli forgalomnövekedéssel kalkulálnak.

Az elemzői várakozásoktól kissé gyengébb negyedéves jelentést tett közzé hétfő reggel a Richter.

A hétfői sajtótájékoztatón Orbán Gábor vezérigazgató ezt a magas tavalyi bázissal (amit a Covid-hoz kapcsolódó gyógyszer felvásárlások is jelentősen megdobtak), a rubel jelentős, 10 százalékos gyengülésével, valamint az elmaradt influenza szezonnal indokolta. Ezek a Richtertől egyébként független tényezők elsősorban a társaság generikus készítményeinek piacát rontották, így éves összevetésben a gyógyszergyártás árbevétele 4 százalékkal csökkent.

A főbb speciális készítmények – Vraylar, Bemfola – viszont forintban számolva 37, illetve 30 százalékkal hoztak többet a Richter konyhájára.

Az orosz piaccal kapcsolatban a menedzsment inkább pesszimista, véleményük szerint több a negatív tényező: többek közt az orosz gyógyszeripar államilag ösztönzött előretörése, illetve a gazdaság általánosan gyenge állapota. A Richter továbbra is elkötelezett a gyógyszermarketing mellett, de bevételarányosan kevesebb jut ilyen célokra, amiben szerepe van a partneri értékesítés és a nagykereskedelem nagyobb hányadának az értékesítésben.

Fotó: Faludi Imre/MTVA

Az éves iránymutatás változatlan, a Richter 5 százalék körüli forgalomnövekedéssel kalkulál euróban.

Orbán Gábor elmondta, a Vraylar indikáció kibővítéssel kapcsolatban optimisták, az MDD alkalmazhatóságot jelenleg két párhuzamos klinikai vizsgálaton elemzik, amelyből elég, ha az egyik sikeres (már egy pozitív fázis III eredménnyel rendelkeznek). A költségekről szólva elmondták, érzik az inflációs nyomást, elsősorban a béreken és a szállítási kiadásokon keresztül, a Covid járvány hatása itt is megmutatkozott, például a légiszállítási piac drasztikus átalakulásával.

Kérdésünkre Orbán Gábor jelezte,

a relugolix készítmény törzskönyvezését a második negyedévre, vagy a harmadik negyedév elejére várják az Európai Gyógyszerügynökségtől.

A vezérigazgató kitért az osztalékra is, amely a tavalyi eredmény után 225 forint lesz részvényenként. Az elmúlt 3 évben a profit 25-40 százalékában megállapított osztalékpolitika alsó sávja volt érvényes, most viszont 40 százalékos a visszaosztás. Ennek oka, hogy az Evra portfólió megvétele után jelentős készpénzzel rendelkezik a Richter, a következő nagyobb tranzakció pedig távolabb van, így lehetővé vált a pozitív meglepetést okozó osztalékdöntés.

A Richter menedzsment hangsúlyozta, hogy az alapítványi tulajdonosi struktúra már nem hordozza magában egy esetleges ellenséges felvásárlás kockázatát, a törvénymódosítás után erre elegendő garanciát látnak.

Orbán Gábor Richter gyorsjelentés éves terv
Kapcsolódó cikkek