Pénz- és tőkepiac

Tovább nőtt az olajár, drágultak a szektor részvényei

Egyre nagyobb az optimizmus a globális kereslet alakulásáról.

Szinte minden nyersolaj-kötődésű drágul kedden, a befektetők egyre optimistábbak a globális olajkereslet alakulásával kapcsolatban, a kockázati tényezők – indiai és brazil járványhelyzet – ezúttal háttérbe szorultak. A vezető kőolajtípusok jegyzésára 1,7–2 százalékkal nőtt délutánra, itthon a Mol-részvények árfolyama 3 százalékkal emelkedett, de remekelt az 5 százalékkal ralizó OMV is, és nem panaszkodhattak a Shell (3 százalékos plusz) vagy a PKN Orlen (2 százalék) befektetői sem.

A Reuters idézte a PVM Oil elemzőjét, Varga Tamást, aki szerint a kőolajárakat hétfőn és kedden is az amerikai üzemanyag-kereslet és a járműforgalom növekedése hajtja, ami a több amerikai államban feloldott lezárások következménye. Szintén támogatja a jegyzésárak emelkedését, hogy a tervek szerint az egyes országaiba több beoltott ember látogathat el, míg a megugró indiai esetszámok most kevésbé foglalkoztatták a piacokat.

A hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint a múlt héten 2,2 millió hordóval eshettek az amerikai készletek, ezzel párhuzamosan pedig a finomítói kapacitások kihasználtsága 86 százalékra nőhetett.

Ugyancsak segítette az olajárak emelkedését, hogy az euró/dollár kereszt visszapattant az 1,2-es támaszról.

Fotó: Shutterstock

A szektor cégei közül a nap pozitív meglepetése a globális piacvezető exportőr Saudi Aramcóhoz köthető, amely a várt 19,5 milliárd dolláros negyedéves nettó profit helyett 21,7 milliárdort ért el, 30 százalékkal többet, mint egy éve. A vártnál jobb eredményt a dráguló kőolaj mellett a magasabb finomítói és petrolkémiai marzsok segítették, s ezek együttes hatása bőven ellensúlyozta az alacsonyabb szintű termelést: a napi kihozatal 11,5 millió hordó kőolaj-egyenérték volt (kizárólag az olaj pedig 8,6 millió).

A profitból 18,8 milliárd dollár jut osztalékra, így a jelek szerint az éves 75 milliárdos osztalékterv nincs veszélyben.

A termelőberuházásokat visszaveszi a cég, az eredetileg tervezett 40–45 milliárd dollár helyett 35 milliárd lesz ezen a költségsoron. Az Aramco bejelentette, nyitott további állami kézben lévő, tegnap mindössze fél százalékkal dráguló részvényei értékesítésére, sőt jelenleg is tárgyalnak egy egyszázalékos pakett eladásáról egy globális energetikai konszernnel.

Bár a cég közleménye optimista hangvételű, a Reuters úgy értesült, az ázsiai finomítók kereslete még okozhat kellemetlenséget az Aramco vezetőinek, akik december óta először kényszerülhetnek arra, hogy ázsiai vevőiknek – júniusi szállításra – árat csökkentsenek. Az indiai járványhelyzet duplán sújtja a szaúdiakat: a pandémiával összefüggő korlátozások miatt 23 év óta először csökkent az éves üzemanyag-kereslet a március 31-ével zárult 12 hónapban, ráadásul Ázsia harmadik gazdasága 12 százalékkal kevesebb olajt vett az OPEC-tagoktól. Igaz, az indiai 72 százaléka még így is a kartelltagoktól származik, de az arány egy éve még 80 százalék volt, aminek nyertesei elsősorban az amerikai és kanadai olajexportőrök voltak.

Emelkedésnek indultak az olajárak

Közel egy százalékkal emelkedtek a világpiaci olajárak szerdán a globális kereslet fellendülését valószínűsítő előrejelzésekre.

 

részvény olajvállalat kőolaj tőzsde
Kapcsolódó cikkek