Pénz- és tőkepiac

Pluszban zárt BUX, vegyesen végzett Európa, felemás finis New Yorkban

  • Az amerikai jegybank bőven az EKB elé sorolt a normalizációs iránymutatásban.
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,97 pontos emelkedéssel, 48 526,71 ponton nyitott csütörtökön, de aztán gyorsan lefordult a szerdai záróérték alá. Délutánra újra emelkedésnek indultak a pesti papírok, és végül 0,56 százalékos pluszban végzett az index.
  • Az európai tőzsdeindexek eséssel kezdték a csütörtöki napot, később felemás lett a kép, és a zárás is.
  • Mínuszban indult a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, ezt követően a vegyes mozgás állandósult, a tőzsdezáráskor csak a NASDAQ tudott erősödni.
  • Gyengült a magyar valuta, az késő esti órákban 355,72 forintra értékelték az eurót.
  • Csökkent az arany és az olaj ára is.
  • Fotó: VG

    A páneurópai Stoxx Europe 600 index 0,46 százalékos, az euróövezeti Eurostoxx50 index 0,44 százalékos csökkenéssel nyitotta a kereskedést.

    Az elemzői előrejelzéseknek megfelelően az FTSE-100 index Londonban 0,63 százalékkal csökkent kezdéskor, de nem sokkal kilenc óra után már 0,2 százalékos pluszban volt. Szakértők a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek 0,3-0,5 százalék körüli gyengülését prognosztizálták nyitás előtt. Ez látszott a frankfurti DAX-on is, amely 0,46 százalékkal kezdett alacsonyabban. A CAC-40 Párizsban 0,32 százalékkal csökkent nyitáskor, de negyed óra alatt 0,2 százalékos pluszba fordult. Milánóban 0,33 százalékos, Madridban 0,21 százalékos indexcsökkenéssel indult a csütörtöki tőzsdenap.

    Suppan Gergely, a Takarékbank stratégája szerint a piacok kissé megijedtek, hogy a Fed a vártnál hamarabb emelheti a kamatokat, azonban a kamatemelés még messze van, így nincs nagy felfordulás. A Fed a várakozásoknak megfelelően nem változtatott sem a kamatokon, sem az eszközvásárlási programon, azonban a jegybank közleménye és Jerome Powell beszéde után beszakadtak az amerikai tőzsdék, de a zárásra részben ledolgozták az esést. Fed üzeneti miatt többnyire csökkentek a távol-keleti tőzsdék a reggeli órákban. A japán indexek 0,5-0,8 százalékkal csökkentek, a Hong Kong-i minimálisan, a kínai tőzsdék 0,1-0,9 százalékkal emelkedtek, a dél-koreai tőzsde pedig 0,4%százalékkal került lejjebb.

    https://www.vg.hu/penzugy/tozsde/a-vartnal-korabban-emelhet-kamatot-a-fed-reagalt-a-wall-street-3844085/

    A Fed döntéshozóinak előrejelzéseiből készült konszenzus szerint már 2023-ban akár két kamatemelésre is sor kerülhet, míg korábban 2023 vége előtt még nem vártak kamatemelést, az idei inflációs prognózist jelentősen emelték, Jerome Powell pedig elismerte, hogy az tartósabb lehet, mint korábban gondolták. A Fed elnöke ugyanakkor megígérte, hogy további érdemi javulásra van szükség a gazdaságban és a munkaerőpiacon, mielőtt elkezdenének szigorítani.

    https://www.vg.hu/penzugy/tozsde/gyengult-a-forint-a-fobb-devizakhoz-kepest-3845147/

    forint S&P 500 Dow Jones CAC-40 BÉT DAX BUX euró Nasdaq árfolyam
    Kapcsolódó cikkek