Pénz- és tőkepiac

A felújítási kölcsönök fűthetik nyáron a lakáshitelpiacot

A korábban megszokottnak több mint a duplájára ugrott a felújítás, korszerűsítés céljára felvett lakáshitelek aránya az év első harmadában, ami egyértelműen az Otthonfelújítási program és az ahhoz kapcsolt támogatott kölcsön ösztönző hatása lehet.

Tavaszra megugrott a lakásfelújításra és -korszerűsítésre felvett lakáshitel-szerződések összege – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Áprilisban a háztartások már 11,2 milliárd forintnyi lakáshitelre kötöttek szerződést felújítási céllal, miközben márciusban még 6,7 milliárd, februárban pedig 2,9 milliárd forintot ért el a volumen. Ennek nyomán

az idei első négy hónapban 23,2 milliárd forintnyi kölcsönt helyeztek ki felújítási célra a pénzügyi szolgáltatók, ami az összes új lakáshitel-szerződés 6,8 százalékát adta:

ez első ránézésre ugyan nem túl magas arány, de így is jóval jelentősebb a korábbi évekre jellemző 3-3,5 százaléknál.

Fotó: Kallus György / VG

A felújítási célú lakáshitelek gyors térnyerésében meghatározó szerepe lehet a januárban indult Otthonfelújítási programnak. A program keretében a gyermeket nevelő családok felújítási, korszerűsítési munkálatainak felét – legfeljebb 3 millió forintot – átvállalja az állam, ha az igénylők megfelelnek a szabályozásban meghatározott feltételeknek. Tekintettel arra, hogy a költségek megtérítése utólag történik, februárban egy állami kamattámogatás mellett igényelhető jelzáloghitel-konstrukció is megjelent, amelynek paramétereit a program feltételeihez igazították. A támogatott konstrukciónál legfeljebb hatmillió forint kölcsön igényelhető tízéves futamidő és évi 3 százalékos kamat mellett. Fontos feltétel, hogy a folyósítása után egy éven belül be kell jelenteni a munkálatok befejezését. Ha ez megtörtént, az összegét a Magyar Államkincstár folyósítja a hitelező banknak, amely azt – díjmentesen és automatikusan – a kölcsön előtörlesztésére fordítja.

Az eddigi visszajelzések szerint igen élénk az érdeklődés a támogatott hitelkonstrukció iránt, és arra lehet számítani, hogy a felújításra fordított kölcsönök a nyári hónapokban is nagymértékben hozzájárulnak a lakáshitelpiac teljesítményéhez.

Az utóbbi egyébként már az első négy hónapban sem alakult rosszul: az MNB adatai szerint január eleje és április vége között 340,6 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a háztartások, ami 7,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Különösen figyelemre méltó emellett, hogy

az április új rekordot is hozott a szerződések összegénél, tehát jó esély mutatkozik arra, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is bővüljön a hazai lakáshitelpiac.

Az új szerződések összegéhez hasonlóan szépen gyarapszik a lakáshitelek állománya is a háztartásoknál, bár ebben jelentős a szerepe a még élő hiteltörlesztési moratóriumnak: a jegybank adatai szerint a teljes portfólió mérete április végére elérte a 4125,8 milliárd forintot, ami éves alapon 10,7 százalékos növekedés.

hitelpiac lakáspiac ingatlanhitel lakáshitel Otthonfelújítási program hitel MNB lakásfelújítás
Kapcsolódó cikkek