Pénz- és tőkepiac

Ígéretes a Beyond Meat jövőképe

Mozgalmas pályafutása van 2019-es tőzsdei bevezetése óta a Beyond Meat-részvénynek. A növényi alapú húsok gyártója óriási felhajtás közepette érkezett a másodlagos piacra, 240 dollár fölötti szintekre erősödve, ahonnan tavaly márciusban 50 dollárnál ért padlót a papír.

A volatilitás nem csökkent, körülbelül a 120–200 dolláros tartományba tudott berendezkedni az elmúlt egy évben az árfolyam. A fentiek alapján nem nehéz kitalálni, hogy a Beyond Meat is egy növekedési sztori,

alapját az alternatív, növényi alapú hústermékek egyre növekvő népszerűsége adja.

Azt, hogy a Beyond Meat részvényeiért mit érdemes kifizetni, nem triviális meghatározni, mivel nincs igazán jó összehasonlítási alap a tőzsdén.

Fotó: Gregor Tholl/dpa / AFP

A hasonló ambíciókkal rendelkező Tyson Foods a legközelebbi alany erre a célra, ám egy gyors pillantás az értékeltségi mutatószámokra rávilágít, hogy ez koránt sincs így.

A Tyson Food már eredményt termelő, csaknem százszor akkorra bevétellel rendelkező vállalat, ami P/S alapon harmincszor olcsóbb, mint feltörekvő vetélytársa.

Ennek alapján a Beyond Meat értékeltsége nevetségesnek tűnhet.

A hasonló részvényeknél tapasztalt magas P/S-ráta kétféleképpen indokolható. Vagy masszív növekedési ütem társul hozzá (ilyen például a Palantir), vagy kiemelke­dően jó marzsok.

Ami az utóbbit illeti, a Beyond Meat 2020-ban 30 százalékos bruttó marzsokkal dolgozott, míg a Tyson Foods esetében ez az érték 12,5 százalék.

A két és félszeres különbség úgy áll fent, hogy a Beyond Meat marzsaira a koronavírus is negatív hatást gyakorolt tavaly, mert a vendéglátóhelyekre szánt termékeket kiskereskedelmi értékesítésre kellett átcsoportosítani.

A vállalat nagy erőkkel terjeszkedik – egyebek között Kínában –, megteremtve a táptalajt a növekedéshez. A jelenlegi árazás ezzel együtt is meglehetősen ideálisan alakuló jövőt feltételez a Beyond Meat számára ahhoz, hogy megérje ezeken a szinteken a beszállót keresni. Az említett széles, 120–200 dollá­ros kereskedési sáv aljánál kínál erre attraktívabb lehetőséget a

Beyond Meat húshelyettesítő termékek vegán műhús
Kapcsolódó cikkek