Pénz- és tőkepiac

Itthonról kevesen shortolják a Nasdaqot

Az amerikai sztár ETF-ek forgalmi rangsorát az elmúlt három hónap átlaga alapján a Nasdaq 100 árfolyamesésére spekuláló termék vezeti. A hazai befektetők körében – akik számára ez a piaci szegmens csak korlátozottan nyitott – az indexkövető ETF-ek a legnépszerűbbek.

Átrendeződött az elmúlt három hónap átlagában a tőzsdén kereskedett amerikai befektetési alapok (ETF) rangsora. A legnagyobb volumen nem a vezető tőzsdeindexet követő ETF-ben volt, hanem a ProShares UltraPro Short QQQ-ban, amely a Nasdaq 100 index esésére spekulál, annyiban viszont kockázatosabb a többi passzívan portfóliókezelt társától, hogy tripla tőkeáttételes termék, a szakértők inkább napon belüli ügyletekhez ajánlják.

A tíz legnagyobb forgalmú ETF közül ez az egyetlen, amelynek év elejétől mért hozama negatív (34 százalék), a legjobban pedig az olajtermelő vállalatok részvényeiből összeállított Energy Select Sector SPDR Fund áll 46 százalék feletti megtérüléssel.

Ezekben a termékekben a magyarországi befektetők is felvehetnek pozíciókat, de a lakossági ügyfelek nem korlátozások nélkül. Mint Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője a Világgazdaságnak elmondta, a szolgáltatón keresztül elviekben háromezer ETF-termék érhető el, de a lakossági ügyfelek ennek csak egy szűkebb hányadával kereskedhetnek, az uniós irányelvek számukra csak olyan termékre engedik az ügyletkötést, amelyhez rendelkezésre áll kiemelt információs dokumentáció.

Az Equilor-ügyfelek idén a legnagyobb volumenben az indexkövető ETF-ekkel kereskedtek, tavaly viszont az olajhoz és az aranyhoz köthető instrumentumok vitték a prímet

– mondta Buró Szilárd, hozzátéve, nagy népszerűségnek örvendenek a különböző szektorokat követő ETF-ek is, habár itt a forgalom nem annyira kiemelkedő, mert ezeket inkább hosszabb távra választják a befektetők.

Fotó: Alexi Rosenfeld/Getty Images

A Random Capital ügyfelei a Xetra piac kínálatából körülbelül 330 ETF közül választhatnak, a befektetési szolgáltató a kínálatot az ügyféligények szerint hétről hétre frissíti – mondta lapunknak Kiss Domokos, a Random elemzője. A BÉTa piacon elérhető kilenc ETF rajtuk keresztül is kereskedhető, de ezek forgalma náluk is elenyésző. A német piacra bevezetett ETF-ekkel havonta átlagosan 2 milliárd forintos forgalmat generálnak a Random-ügyfelek. A Nasdaq 100-at shortoló ETF első helye a forgalmi listán Kiss Domokos szerint nem meglepő, bár a legszélesebb körben ismert és a legnagyobb (362 milliárd dollár) kezelt vagyonnal rendelkező SPDR S&P 500 ETF Trust ritkán szorul a második helyre. A Nasdaq a tavaszi korrekció után újra a mindenkori csúcsa közelében van, ilyenkor még többeknek támad kedvük spekulálni, amire az ilyen tőkeáttételes eszközök kifejezetten alkalmasak – magyarázta a Random szakértője.

Általánosságban elmondható, hogy a Randomnál inkább buy-and-hold jellegű portfólióba veszik az ügyfelek az ETF-típusú eszközöket, nem pedig rövid távú vagy napon belüli ügyletekre, a legnépszerűbbek nálunk ennek megfelelően az indexkövető ETF-ek

– tette hozzá Kiss Domokos.

Az Erste Befektetési Zrt. ügyfelei körében a legnépszerűbbek a kripto ETF-ek, a Clean Energy, a Eurostock 600 Automobiles and Parts, a Eurostocks 600 Banks, valamint a Eurostock 600 Healthcare. De mint Varjú Péter, az értékpapír és derivatív kereskedés üzletág igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, az európai szabályok értelmében a lakossági ügyfelek számára az amerikai piacon nagy népszerűségnek örvendő ETF-ek sajnos nem elérhetők. Az európai ETF-piac kereskedhető, több nagy amerikainak is van európai „klónja”, de a korlátos elérés miatt idehaza sokkal kevésbé népszerűek. Egyelőre kevesen mozognak ezekben a termékekben, ám ők igen aktívak.

„Az OTP Global Markets ügyfelek több száz ETF közül választhatnak az általunk elérhető közel 40 tőzsdéről.

Akik kifejezetten dollárban denominált befektetési lehetőségeket keresnek, a londoni tőzsdén találhatják meg az elképzeléseiknek megfelelő tőzsdére bevezetett befektetési alapokat.

Tapasztalatunk szerint a hazai ügyfelek leginkább az index követő ETF-eket keresik” – mondta Saághy Pál, az OTP Global Markets szenior üzletkötője.

Jogszabályi okokból az Európai Unióban működő bankok és befektetési szolgáltatók csak olyan befektetési alapokat forgalmazhatnak, amelyek rendelkeznek egy úgynevezett Kiemelt Információkat tartalmazó Dokumentummal (KID), így az ETF-ek egy része (különös tekintettel az USA-ban bevezetett ETF-ekre), ezért nem érhető el a hazai ügyfelek számára.

„Az, hogy a NASDQ-ot shortoló ETF-ben van jelenleg a legnagyobb forgalom abból a szempontból érdekes, hogy az index mindenkori csúcsa közelében van.

Emögött a jelenség mögött két tényező is állhat, egyrészt az emelkedő hozamok miatt egyre többen számítanak egy jelentősebb részvénypiaci korrekcióra, másrészt a pandémia lecsengésével megfigyelhető egy átsúlyozás a technológiai szektor papírjaiból a hagyományos szektorok részvényeibe” – fűzte hozzá Saághy Pál.

tőzsde Nasdaq ETF
Kapcsolódó cikkek