Pénz- és tőkepiac

Kérdésessé válhat a Didi IPO-ja is

Ahogy az Ant Groupra, úgy a Didire is rászabadult a kínai versenyhatóság, monopólium ellenes tevékenység miatt nyomoznak.

Az Ant Group tavaly novemberben megtorpedózott 37 milliárd dolláros rekord részvénykibocsátásához hasonló előjelekkel szembesülhet a Didi Chuxing, amely a napokban szellőztette meg New York-i, tízmilliárd dollárosra tervezett IPO-ját. Ahogy az Ant Groupra, úgy a Didire is rászabadult a kínai versenyhatóság (SAMR), monopólium ellenes tevékenységet feltételezve náluk (is).

Fotó: Stringer / AFP

Ha a fintech szolgáltatásokat nyújtó Ant Group esetében bőséggel találtak versenyellenes magatartásra utaló nyomokat, akkor vélhetően a legnagyobb idei amerikai elsődleges kibocsátásra készülő Didinél sem lesz ez másképp. Az összekötő kapocs is megvan, az Alibaba e-kereskedelmi óriás ugyanis mindkét cégben érdekelt. A Jack Ma alapította óriáscégre tavasszal rá is bizonyította a SAMR, hogy tisztességtelen eszközökkel korlátozza riválisai piacra jutását, amit egy 2,8 milliárd dolláros rekordbírsággal „honorált”, ezzel párhuzamosan leánycégét, az Antot besorolta a banki szolgáltatásokat nyújtó vállalatok közé, alaposan szigorítva működési körülményein.

A Didi 13 millió alkalmi sofőrével végzett fuvarmegosztó szolgáltatásával piacvezetőnek számít Kínában és a régióban, vele szemben a transzparens árképzéssel is problémák akadhatnak, de szakértők szerint az IPO azért nincs közvetlen veszélyben.

Fotó: Zhang kaixin / AFP

A SAMR áprilisban 30 internetes céget szólított önvizsgálatra, közte a Didit. Elvárták, hogy maguk tárják fel és vallják be esetleges versenyellenes gyakorlatukat. A Reuters forrásai úgy tudják, az önrevízió nem hozott minden területen megnyugtató eredményt, emiatt a SAMR most a maga is vizsgálatot indított.

IPO DiDi Chuxing
Kapcsolódó cikkek