Pénz- és tőkepiac

Nem várnak kamatdöntést az EKB-tól

Csütörtök délután tart kamatdöntő ülést az Európai Központi Bank, de nagyobb bejelentés ezúttal sem várható, esetleg az eszközvásárlási program finomhangolására kerülhet sor – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője, hozzátéve: ennél izgalmasabb lehet a megjelenő makrogazdasági prognózis, mert

várhatóan mind a növekedési, mind az inflációs előrejelzéseket felfelé módosítják a márciusi kiadványhoz képest.

Christine Lagarde jegybankelnök szerint még korai a PEPP program kivezetéséről beszélni. Május végén is úgy fogalmazott, hogy még nincs itt az ideje a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási program kivezetéséről való tárgyalásnak, s a program legalább 2022 márciusáig folytatódik, melynek teljes keretösszege 1 850 milliárd euró – emlékeztetett Varga Zoltán. Az Equilor elemzője úgy véli: ez lehet a csütörtöki ülés egyik legfontosabb kérdése is, hiszen nemrégiben felgyorsították a vásárlásokat, így elképzelhető, hogy hamarosan visszaállnak a korábbi ütemre, tekintettel a nyári hónapokra, amikor alacsonyabb a likviditás a kötvénypiacon.

Christine Lagarde
Fotó: Olivier Matthys / AFP

A legutóbb kiadott, márciusi prognózisban az idei évre 4 százalékos, jövőre 4,1 százalékos, majd 2023-ra 2,1 százalékos növekedést jósoltak az eurózónában. Az inflációt tekintve 1,5 százalékot vártak idén, 1,2 százalékot jövőre, és 1,4 százalékot 2023-ra. Klass Knot nemrégiben jelezte, hogy 4 százaléknál magasabb növekedés lehet idén, mivel a járvány visszaszorulását követően jelentősen élénkülhet a kereslet a szolgáltatási szektorban. Az inflációs nyomás is erősebb lehet a korábban vártnál, de továbbra is a jegybanki célszint alatt alakulhat. Ennek kapcsán az Equilor elemzője megjegyezte:

az év hátralévő részében érvényesülhet az alacsony bázis hatása, így az éves átlagos inflációs prognózist várakozásuk szerint 1,7 százalékra emelheti a jegybank.

Fontos szintek között jegyzik az euró–dollár árfolyamát. A múlt heti korrekciót követően oldalazni kezdett az árfolyam, alul a 30 napos mozgóátlag és a korábbi kitörési szint jelent meghatározó támaszt 1,2150 közelében, szignifikáns letörése esetén az 1,2050-es szintet célozhatja meg a jegyzés. Felül továbbra is az 1,2250-es szint képez ellenállási szintet. Varga Zoltán szerint, a jegybanki üzenetekre abban az esetben indulhat nagyobb mozgás, ha jelentősen eltérnének a várakozásoktól, de ennek kicsi az esélye.

KAMATDÖNTÉS EKB infláció fogyasztás
Kapcsolódó cikkek