Pénz- és tőkepiac

Szintlépés helyett ugrásra van szükség

Magyarország az uniós átlag 73 százalékán áll digitalizációs szempontból

– mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) digitalizációs konferenciáján. Litvánia nagyjából 20 százalékponttal növelte a digitalizációs szintjét, ennek döntő többségét a hatékonyság javításával érték el, Magyarországnak is hasonlóra lenne szüksége, elsősorban a kkv-szektorban lehetne előrelépni.

Érdemes lehet szintet ugrani, nem lépésenként haladni, hanem a legfejlettebb technológiák bevezetésére koncentrálni

– tette hozzá a jegybank ügyvezetője. Az azonnali fizetési rendszer világszerte egyedülálló megoldás, ehhez hasonló fejlesztésekre lenne szükség a vállalati szektorban is. Az állami szolgáltatások 88 százaléka elérhető online, de ez csak Európa középmezőnye. Észtországban a válás, a házasságkötés és az ingatlanvásárlás kivételével minden megoldható online. Itthon a legjobb példa az e-szja-bevallás elkészítése a NAV-nál, de hamarosan már az áfabevallást is online lehet elkészíteni.

Fotó: Shutterstock

A magyar kkv-k többsége nem digitalizál, nem robotizál, sok cégnek nincs honlapja sem, pedig ez sok pályázat feltétele

– mondta Both Vilmos, az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért mikro- és startuptagozatának vezetője. A probléma a digitális kompetenciák hiánya, hiszen a kkv-kat átlagemberek irányítják, és Magyarország az utolsó az EU-ban a felnőttképzésben.

Az e-kereskedelem nincs magyar kézben, pedig azonos szintről indultunk, hiszen nem nyugati, hanem cseh és román cégek a vezető magyarországi internetes értékesítők. Az elemzések szerint az állam digitalizációs fókusza több ezermilliárd forintos többletet hozhatna a GDP-ben, ami jelentős pluszadóbevétellel járna. Both Vilmos hozzáfűzte: míg az alap digitális felhasználás, a közösségi oldalak használata terén jól állunk, addig a magasabb szintű felhasználásban – például a bankolásban – jelentősen elmaradunk az európai átlagtól.

Czimbalmos Levente, a Modern vállalkozások programjának szakmai vezetője rámutatott: a magyar kkv-k digitalizációja a legalacsonyabbak között szerepel az EU-ban.

A digitalizáció nem kulcsa, hanem eszköze a versenyképesség javításának

– hívta fel a figyelmet a szakértő.

digitalizáció MNB mkt
Kapcsolódó cikkek