Magas forgalom mellett közel hat százalékkal emelkedett pénteken a PannErgy részvényárfolyama, a befektetőket szemmel láthatóan lázba hozta a geotermikus energiát hasznosító társaság erős második negyedéves termelési jelentése, és az OTP Bank részvényelemzője által megerősített célár és vételi ajánlás egyaránt.

Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A közműcég a vártnál jóval magasabb, 327 ezer gigajoule (GJ) hőmennyiséget értékesített április és június között, amely mintegy ötödével múlja felül a tavalyi teljesítményt, és az elmúlt öt évben is az egyik legkiemelkedőbbnek számít. A tényadat 12,6 százalékkal még a menedzsment negyedéves terveit is meghaladta. 

A kiemelkedő értékesítési volumen a korábbi évekhez képest szokatlanul hűvös tavaszi időjárásának köszönhető, ami egyértelműen kedvezett a PannErgynek, amelynek a 2-8 Celsius fok közötti tartomány a legideálisabb a geotermikus hőértékesítésre. Az áprilisi átlaghőmérséklet mindössze két fokkal haladta meg ennek a tartománynak a felső határát, így nem meglepő, hogy a második tavaszi hónapban a tavalyinál csaknem másfélszer több hőenergiát adott el a társaság, ez pedig az egész negyedév teljesítményét számottevően javította.

A PannErgy három projektje közül a győri és a miskolci geotermikus rendszer hőtermelése egyaránt 20-20 százalékkal emelkedett, a legkisebb, szentlőrinci egységnél ugyanakkor az átlagosnál szerényebb, 12 százalékos volt a bővülés.

Az egész évre kitűzött, 1,732 millió GJ-os hőmennyiség értékesítésével időarányosan jól áll a társaság, az első félévben ennek 55 százaléka már teljesült is, mindezek tükrében a vezetőség megerősítette idei EBITDA-célját. Ez alapján az eredmény a 2,8-2,88 milliárd forintos sávba futhat be, ami 2-5 százalékos bővülést jelentene az előző évhez képest.

A negyedéves termelési mutatók tükrében az érvényben lévő, 1387 forintos célár és a hozzájuk tartozó vételi ajánlás megerősítése mellett döntött az OTP Bank elemzője is, Módos Dániel szerint ugyanis a várakozáson felüli eredmény a hidegebb időjárásnak tudható be, ez pedig önmagában nem indokolja az árfolyamcél módosítását. A pénzintézet változatlanul optimista a zöldenergiát termelő vállalatra, céláruk és a csütörtöki záróár alapján ugyanis mintegy hetven százalékkal lehet alulértékelt a papír, amely a BUX indexhez hasonlóan 13 százalékos erősödést tudhat maga mögött idén.