Úgy tűnik, hogy már a koronavírus-járvány negyedik hullámára készülnek a tőzsdén azon vállalatok, amelyek szorosan kapcsolódnak a turizmushoz. A csütörtöki amerikai tőzsdenyitás előtt például a körutazásokkal foglalkozó Carnival részvényeinek árfolyama több mint 4 százalékkal csökkent, mivel a járvány delta variánsa kétséget ébresztett a turisztikai ipar fellendülésében.

A Norwegian Cruise Line Holdings és a Royal Caribbean több mint 3 százalékot veszített értékéből a piacoknyitás előtti elektronikus kereskedésben.

A United Airlines részvényei 3,4 százalékos estek, de az American Airlineson, valamint Delta Airlineson is nagy a nyomás.

Mínuszban kezdett a new yorki tőzsde

A vezető részvényindexek közül a DJIA-30 index 1,12 százalékos, az S&P-500 index 1,23 százalékos, a Nasdaq Composite index 1,56 százalékos csökkenéssel kezdte a csütörtöki tőzsdenapot.

Nyitás után további csökkenés figyelhető meg. Magyar idő szerint háromnegyed négykor

  • a DJIA-30 index 1,36,
  • az S&P-500 index 1,47,
  • a Nasdaq Composite pedig 1,64 százalékos mínuszban volt.
Fotó: Shutterstock

A rossz hangulat a fentebb taglalt vállalatokra is hatással volt.

  • A Carnival részvényei mínusz 5 százalékon is álltak, ám 3,7 százalékra kapaszkodott fel nem sokkal háromnegyed négy után.
  • A Norwegian Cruise Line Holdings árfolyama 3,35 százalék körüli esésben volt, hasonlóan a Royal Caribbean-papírokhoz, amelyek 3,5 százalékos gyengülést mutattak.
  • A United Airlines-részvények némi javulást mutattak a piacnyitás előtti állapothoz képest. A 3,4 százalékos csökkenés 2 százalékos körülre mérséklődött.
  • Az American Airlines papírok 2, a Delta Airlines részvényei pedig 2,3 százalék körüli mínuszt mutattak.

Kapaszkodnak a részvényárfolyamok

Háromnegyed öt körül a hangulatjavulás halvány jelei mutatkoztak. A főbb indexek közül: a DJIA-30 index 1,29 százalékos, az S&P-500 index 1,28 százalékos, a Nasdaq Composite index pedig 1,30 százalékos csökkenést mutatott.

A vállalatok részvényárfolyamai is javultak.

A Carnival 1,6, a Norwegian Cruise Line Holdings 0,5 a a Royal Caribbean 1,55, a United Airlines 1,3, az American Airlines 0,15, a Delta Airlines részvényeinek ára pedig 1,1 százalék körüli mínuszt mutatott háromnegyed ötkor.