Közel tíz százalékkal mindenkori csúcsra, 1565 forintra erősödtek az ANY Biztonsági Nyomda részvényei csütörtök délelőtt a Budapesti Értéktőzsdén. 

Árfolyammozgató hír ugyan nem érkezett ma a társaság háza tájáról, a héten azonban több izgalmas információ is világot látott vele kapcsolatban. 

A Világgazdaság a magyar sajtóban hétfőn elsőként írta meg, hogy az ANY 130 millió euró – mintegy 46 milliárd forint – keretösszegű előzetes megállapodási szerződést kötött angolai biometrikus útlevelek fejlesztésére és gyártására. 

A közép-afrikai ország parlamentje július 21-én tartja a végső szavazást az új típusú útlevelek engedélyezéséről. 

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI


A társaság a Világgazdaság érdeklődésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta a sajtóértesülést. Mint írták: “A Nyomda a legtranszparensebb cégek között szerepel a Budapesti Értéktőzsdén, ezt többek között annak köszönhetjük, hogy a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően bármilyen jelentős szerződés kötésére kerül sor a társaságot érintően, azt a tőkepiaci törvényi előírások szerint minden esetben bejelentjük. Természetesen a továbbiakban is így kívánunk eljárni, ezzel is képviselve Befektetőink érdekeit”.

Ugyancsak hétfőn jelentette be a vállalat, hogy 2 millió euróért értékesíti bolgár leányvállalatának 50 százalékos tulajdonrészét, amely további jelentős, egyszeri pluszbevételt jelent számára.

A helyi leánycég részleges értékesítésből a harmadik negyedévre egyszeri 600 millió forint nyereséget könyvelhet el az ANY, az egész éves nettó profit pedig alsó hangon elérheti a kétmilliárd forintot – mondta lapunknak Bukta Gábor, a Concorde részvényelemzője. A szakértő úgy véli, ezt az összeget valószínűleg nem fogja osztalékként kifizetni a társaság, hanem kutatás-fejlesztésre, vagy akvizícióra használja majd. Az angolai üzlet pedig – amennyiben valóban nyélbe ütik –, éves szinten 13-15 százalékkal növelheti a Nyomda bevételeit.

Mivel a társaság ma fizet osztalékot, elképzelhető, hogy a befektetők ezt az összeget újabb részvényvásárlásra használták fel, vagyis az árfolyamralit az visszaforgatása is magyarázhatja – vélekedik Bukta Gábor.