BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrott az amerikai olajcégek profitja

Az ExxonMobil profitja egyéves csúcson, míg a Chevron az elmúlt hat negyedév legmagasabb profitját szállította.

Pénteken az amerikai olajóriások folytatták az európai szektortársak által megkezdett erős gyorsjelentési sorozatot. Az ExxonMobil az utóbbi bő egy év legerősebb profitját érte el a június végén lezárt második negyedévben.

Az amerikai vállalat duplájára hízó, 67,7 milliárd dolláros bevétel mellett 4,69 milliárd dollár – részvényenként 1,1 dollár – nyereséget ért el a tavalyinál sokkal támogatóbb iparági környezetben, mindkét soron felülmúlva az elemzői prognózist.

A pandémiától sújtott 2020-as második negyedévben még 1,08 milliárd dollár veszteséget termelt a társaság. A méretes nyereséghez a járványhelyzet után visszaépülő termékkereslet és a meredeken emelkedő olajárak mellett a profitját megötszöröző vegyipari üzletág kiemelkedő teljesítménye is kellett, a finomítói szegmens ugyanis változatlanul veszteségesen működött. A texasi olajcég tovább folytatta a tavaly kényszerűségből foganatosított költségcsökkentő intézkedéseket, amelyekkel 2021 első felében egymilliárd dollárt spórolt meg. Tőkeberuházásokra idén 7 milliárd dollárt fordított a vállalat, az egész éves ilyen jellegű kiadásokat azonban már csak a korábban tervezett 16–19 milliárd dolláros sáv aljára várja.

Fotó: Bloomberg

Ugyancsak kiugró, 3,18 milliárd dolláros nyereséget jelentett a Chevron is. A kaliforniai székhelyű vállalat ezzel az elmúlt hat negyedév legmagasabb profitját szállította, feledtetve a befektetőkkel a tavaly ilyenkor elkönyvelt, 6,09 milliárdos veszteséget. A szakértők prognózisát is felülmúló eredmény a kedvező iparági széljárás tükrében annyira nem is meglepő, hiszen a második legnagyobb amerikai olajtermelő idén április és június között a tavalyi ár közel háromszorosáért, hordónként 54 dollárért értékesítette az olajat, miközben kihozatalát 5 százalékkal, napi 3,13 millió hordóra tudta feltornászni.

A nagyot javuló eredmény és a biztató kilátások nyomán – a Shell, a TotalEnergies és az Equinor példáját követve – a Chevron is sajátrészvény-vásárlási programjának újraindítása mellett döntött, a tervek szerint éves szinten kér-hárommilliárd dollárt fordítanak a részvényesi értéknövelést célzó tranzakciókra.

Nem termett babér a Molnak az Északi-tengeren

A magyar olajtársaság leánycége, a Mol Norge a Stavangertől mintegy 200 kilométerre fekvő Balder tengeri mezőn végzett értékelő fúrásokat, ám a két kísérlet egyike sem erősítette meg nagyobb mennyiségű olaj vagy gáz jelenlétét a Norvég Kőolajigazgatóság jelentése szerint. Az operátori feladatokat is ellátó Mol Norgénak ez volt a harmadik és a negyedik kutatófúrása a 820 S koncessziós területen. Az itt kitermelhető szénhidrogénvagyont korábban 12-71 millió hordó olajegyenértékre becsülték, az újabb kutatások tükrében azonban ennél kisebb lehet a nyersanyagkészlet. A fúrásokat azon a Transocean Barents nevű olajfúrótoronyon végezte a vállalat, amelynek bérlését bőven az év végi határidő előtt, július végével felmondta a Mol, vélhetően azért, mert nem látta értelmét a további kutatásnak.

A hír kissé negatív a Mol számára, nagy hordereje azonban nincs a fúrás eredményének, jellemzően ugyanis öt kísérletből mindössze egy jár sikerrel

– értékelt a Világgazdaságnak Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajipari elemzője. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.