Pénz- és tőkepiac

Olajra lépne a palamezőkről az Exxon

Az olajtársaság hatalmas adósságot halmozott fel, és a palagázmezők értékesítése után inkább az olajos befektetésekre koncentrálna, miután történelmi veszteséget szenvedett tavaly.

Önállóan, külső közvetítők nélkül csökkentené kitettségét az amerikai palagázpiacon az Exxon Mobil. A korábban beharangozott folyamat ugyanis megakadt, pedig lassan lejár a három éve saját maga elé kitűzött határidő, az Egyesült Államok vezető olajtermelője 2021 végéig 15 milliárd dollár bevételt remélt az amerikai palagázmezőkben lévő részesedései értékesítéséből, de ennek csak egy része teljesült. 

Fotó: ALPHONSUS CHERN / ST / Singapore Press Holdings via AFP

A pénznek – ha nincs is égető szükség, de – megvan a helye, hiszen a mérleg másik oldalán rekordösszegű, 70 milliárd dolláros csücsült 2020 végén. A palaüzletágért felelős, ugyancsak tőzsdén jegyzett Exxon-leány, az XTO Energy az Arkansas állambeli Fayetteville-ben lévő 5000 földgázkútjára keres most vevőket – erősítette meg a Reuters információját a cég szóvivője. 

Kérdés, milyen áron talál rá vevőt, ezek a palamezők már kimerülőben vannak, csökken a hozamuk és így a piaci értékük is. Arról azonban nincs szó, hogy a teljes befolyó összeget a hitelezők kapnák, az Exxon igyekszik a friss – guyanai, brazíliai és a texasi Permian-medencében lévő, elsősorban olaj- – befektetésekre koncentrálni. Az ajánlatokat szeptember 16-ig fogadják be, az ügyleteket pedig még az év vége előtt lezárnák. 

A lehetséges vevők köre egyelőre nem ismert, mint ahogy a kutak becsült piaci értékét sem közölték.

A kitűzött 15 milliárd dolláros célnak eddig a harmada teljesült, az idén azonban teljes a megtorpanás, csupán 557 millió dollár folyt be az Exxonhoz a palamezők eladásából és 2,15 milliárd értékű ügylet van épp folyamatban. A fayetteville-i eszközöket a 2010-es palaboom idején akvirálta az Exxon, ekkor változott meg alapvetően az amerikai piaci környezet, s lett szinte folyamatos túlkínálat a gázpiacon, s szakértők szerint a világpiaci gázárakat is részben ez nyomta mélypontokra, legutóbb épp tavaly. 

A Reuters összesítése szerint az Exxon a nyomott földgázárak láttán igyekezett is visszafogni a termelést, 2016-ról 2020-ra például a felére, napi 160 millió köblábra vágta vissza a palagáz-kihozatalt. A nevezett arkansasi, 1700 négyzetkilométeres területen ezt úgy oldotta meg az Exxon, hogy az 5000 eladásra váró kútból jelenleg mindössze 844-et üzemeltet. 

Az olajipari konszern tavaly történelmi, 22,4 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el, s több eszközét árulja az USA-n kívül további három kontinensen. 

Prioritás ugyanis az adósság mérséklése és a részvényesi fenntartása – jelezték korábban a cégvezetők. Hogy az eladósodottság mértéke csökkentésre szorul, az vitathatatlan, 2018 óta a hitelállomány csaknem megduplázódott, a tavaly év végén közel 70 milliárd dollárra rúgó adósságból az idén az Exxon 7 milliárdot törlesztett. Jack Williams alelnök jelezte, az olaj- és gázárak idei emelkedése meghozta a potenciális vevőket is, legalábbis többen érdeklődnek az eladósorba került eszközeik iránt.   

palagáz Exxon Mobil
Kapcsolódó cikkek