Múlt hónapban is folytatódott a hazai befektetési alapok vagyonának növekedése, a bővülés ezúttal 1,4 százalékos volt a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) friss adatai szerint. A kezelt állomány júliusi, 99 milliárd forintos növekedését követően már 7344 milliárd forintra rúg a szektor vagyona, ami újabb csúcsnak számít. A befektetők a júniusi 41 milliárd forint friss tőkét követen 52 milliárd forintot bíztak a portfóliómenedzserekre, a hozamok és devizamozgások pedig hasonló mértékben gyarapították a befektetési jegyek értékét.

Fotó: Shutterstock

A nagyobb kategóriákba ezúttal is áramlott a pénz, a kötvényalapokba 11, a részvényportfóliókba pedig 13 milliárd forint érkezett. A kockázatosabb befektetéseket a kedvezően alakuló piaci hozamok is gyarapították, a tőzsdei kitettséget alapok vagyona így 3,6 százalékkal emelkedett, míg a kötvényeké csekély, 0,7 százalékkal bővült, döntően a tőkebeáramlás révén.

Az idén eddig remekelő vegyes alapokba 32 milliárd forintot fektettek júliusban, emellett az árfolyamok is jól hoztak a konyhára.

A kategória összvagyona azonban így is apadt, egy év után először. A közel négy százalékos csökkenés ugyanakkor technikai jellegű, amit az okozott, hogy az egyik Bamosz tag 12, összesen 105 milliárd forint eszközértékű alapot sorolt át vegyes kategóriából az abszolút hozamúak közé. Utóbbi termékkategória vagyona ennek betudhatóan hirtelen 14 százalékkal ugrott meg, a kategóriaváltás nélkül szerény, alig egy milliárd forintos tőkekiáramlást regisztrált a szegmens, amit a hozamok sem tudtak ellensúlyozni.

A legnagyobb vagyont kezelő ingatlanalapokba az utóbbi hónapokhoz hasonlóan ezúttal sem láttak fantáziát a megtakarítók, a pozitív hozamoknak köszönhetően azonban a csekély, 700 milliós visszaváltás mellett is 0,6 százalékkal bővült a kategória eszközértéke.

A kisebb kategóriák közül a tőkevédett alapok 7 százalékos visszaesést könyvelhettek el, amit egy lejárt alap számlájára írható, 4 milliárd forintos tőkekivonás okozott. Az ugyancsak apró méretű árupiaci alapok pedig érdemi friss forrás nélkül is 5 százalék feletti bővülést értek el a megugró hozamoknak betudhatóan.