Pénz- és tőkepiac

A leggazdagabbakról 135 milliárd dollárt pattintott le a tőzsdei vihar

Sanghaj a legjobbkor ünnepelt, így Hongkongot érte a legerősebb csapás.

A világ 500 leggazdagabb üzletembere összesítve 135 milliárd amerikai dollárt veszített hétfőn egyetlen nap alatt a kínai Evergrande-botrány által felkorbácsolt tőzsdei viharban világszerte.

Fotó: AFP

A sort vezeti, akinek a vagyona főként a Tesla-részvény csaknem 4 százalékos gyengülése következtében 7,2 milliárd dollárral, 198 milliárdra esett vissza a Bloomberg Billionaires Index szerint. A második helyen álló Jeff Bezos, az Amazon alapítója 5,6 milliárdot bukott, bár még így is maradt 194,2 milliárdja.

A rangsorban hátrább állók közül természetesen nagyot – mintegy 10 százalékot – bukott az áresést kiváltó China Evergrande Group alapító-tulajdonosa, Huj Ka-jüan (Hui Ka Yuan) is, ám az ő vagyona már 2017 óta zsugorodik. A négy éve még 42 milliárd dollárra taksált részvénycsomagja hétfőn már csupán 7,3 milliárdot ért.

Mivel pedig a sanghaji – akárcsak a tokiói – sokak szerencséjére éppen egy ünnep miatt zárva volt, a főcsapást az Evergrande mellett a hongkongi börzén (Hang Seng) jegyzett, övéhez hasonló profilú, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégek, illetve ezek részvényesei szenvedték el. Sanghaj kedden sem nyitott ki, így az itteni tőzsdemutató egyelőre semmit sem érzett meg a felfordulásból. Az előző napon 3,3 százalékkal zuhanó hongkongi piac egyébként 0,5 százalékkal tudott ma korrigálni.

Visszatérve a Hang Sengen jegyzett ingatlanfejlesztő cégekre, négy legvagyonosabb részvényesük összesen 6 milliárd dollárral lett szegényebb a hét első napján.

Rosszul indult az e-kereskedelmi platformot üzemeltető Pinduoduo alapítójának, Colin Huangnak a hete is, hiszen 2,3 milliárd dollárja került az ablakba. Az ő esetében viszont ez már csak hab volt a tortán, lévén ebben az évben idáig 29,4 milliárddal lett könnyebb a pénztárcája, amivel egyébként Kínában az idén ő vezeti a legnagyobb vesztesek listáját.

Elon Musk Evergrande sanghaji tőzsde Jeff Bezos Hongkong
Kapcsolódó cikkek