A hónap elején vált hivatalos fizetőeszközzé a bitcoin El Salvadorban, amitől a lépést kezdeményező Nayib Bukele többek között az ország GDP-jének ötödét kitevő hazautalások olcsóbbá válását várta. A sokak által figyelemmel kísért próbálkozás azonban az első két hét során kevéssé váltotta be a reményeket számos összefoglaló szerint.

Fotó: MARVIN RECINOS / AFP

Az országban a bitcoint hivatalos fizetőeszközzé tevő törvény ellen számos tüntetést tartottak, melyek során bitcoin ATM-eket is felgyújtottak, az állam által kifejlesztett digitális pénztárca, a Chivo továbbra sem működik megfelelően, 

többen jelentették, hogy személyazonossági adataikkal mások visszaéltek, 

megszerezve a kormány által az alkalmazás letöltését követően adott 30 dollárt és megakadályozva a hozzáférést a fiókjukhoz.

A bitcoin hiába lett hivatalos fizetőeszköz az országban, sok helyen továbbra sem fogadják el, 

élve a kormány által nyújtott kivétellel, mely ezt lehetővé teszi azok számára, akik nem rendelkeznek az ehhez szükséges technológiai feltételekkel. Az alacsony internet penetrációval bíró országban ez sok üzletet érinthet, de sokan csak a kivétel miatt hivatkoznak erre, miközben sokszor 

az állami hivatalok sem fogadják el a digitális fizetőeszközt.

A kriptopénz népszerűségének valószínűleg az sem használ, hogy a bevezetés előtt több mint 50 ezer dolláros árfolyamot elérő eszköz értéke azóta 40  ezer dollár közelébe esett.