Az európai tőzsdék többségükben veszteséggel kezdték, majd általános indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést. Az európai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,61 és 0,68 százalék csökkenéssel fejezték be a napot, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,08 százalékkal végzett alacsonyabban. 

A befektetőket a gazdasági fellendülés ütemének a lassulására, valamint az inflációs nyomás erősödésére utaló jelek bátortalanították el.

Fotó: Shutterstock

A leginkább kiábrándító hatású a kínai kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének lassulása volt. Augusztusban 2,5 százalékkal nőtt éves összevetésben, szemben az elemzők által jósolt 7,0 százalékkal. Júliusban a bővülés mértéke még 8,5 százalékos volt. Az augusztusi adat az elmúlt egy év leggyengébbje volt. A kínai ipari termelés augusztusban 5,3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Elemzők 5,8 százalékos bővülést valószínűsítettek a júliusi 6,4 százalékos növekedést követően. Az augusztusi adat a leggyengébb növekedést tükrözte tavaly július óta. A kínai kiskereskedelmi és ipari termelési adatok erős hatással vannak az európai gazdasági aktivitásra. 

Az európai infláció növekedését jelző adatok is érkeztek szerdán. Rekordütemű növekedéssel 3 százalék fölé gyorsult augusztusban az éves infláció Nagy-Britanniában a szerdán ismertetett adatok szerint. A fogyasztói árak éves emelkedése a múlt hónapban 3,2 százalék volt a júliusban mért 2 százalék után. Az egy hónap alatt bekövetkezett 1,2 százalékpontos gyorsulás az éves nagy-britanniai infláció ütemének legnagyobb mértékű havi emelkedése azóta, hogy a tizenkét havi összevetésben számolt inflációs ütemek rendszeres közlése 1997 januárjában, vagyis csaknem negyedszázada megkezdődött. 

Németországban pedig harminc éve a legmagasabb, 3 százalékos inflációt várnak az idei évre a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szakemberei. A franciaországi infláció 2,4 százalékra, hároméves csúcsra emelkedett augusztusban a júliusi 1,5 százalékról. Az olasz infláció pedig 2,0 százalék lett 1,9 százalék után. 

Londonban 0,23 százalékkal gyengült az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,66 százalékkal csökkent zárásra, a CAC-40 pedig 1,04 százalékot veszített Párizsban. A milánói tőzsde 0,99 százalékos, a madridi pedig 1,69 százalékos csökkenéssel fejezte be a szerdai tőzsdenapot. 

Az olajár három százalékkal emelkedett szerdán. Az év eleji aránál a Brent 50 százalékkal, a WTI 53 százalékkal áll magasabban. Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára hordónként 75,80  dolláron 2,99 százalékos emelkedést mutatott a nemzetközi kereskedelemben, a WTI ára pedig 3,36 százalékkal ment fel 72,83 dollárra. 

Az arany spot ára 0,64 százalékkal csökkent unciánként 1792,76 dollárra, az eurót 0,13 százalékkal jegyzik erősebben 1,1817 dolláron.