A két érintett fél egyelőre befejezi a tárgyalásokat az előzetesen 19,4 milliárd dollárral taksált üzletről, így tehát nem jön létre partnerség a két gigász között – közölte egy az ügyhöz közelálló forrás a Reutersszel. A tárgyalásokat jól ismerő informátor szerint azért álltak fel a kiskereskedelmi láncok vezetői eredménytelenül a tárgyalóasztaltól, mert egy esetleges részvényügyletet túl bonyolultnak tartottak, már csak a hatalmas összeg miatt is.

Fotó: AFP

A megbeszélések nem ma kezdődtek, a szálak egészen tavaszig nyúlnak vissza, akkor indultak el a tárgyalások. A felek különböző forgatókönyveket vizsgáltak át, ugyanúgy szóba került a részvények lekötése, de nem zárták ki az eszközcserét sem, és a technológiai együttműködések lehetőségét is nyitva hagyták. Az egyelőre nem világos, hogy a későbbiekben folytatják-e az egyeztetéseket, források szerint, bár a Carrefour állt fel a tárgyalóasztaltól, az Auchan fő tulajdonosa, a Mulliez család semmilyen ellenséges lépést sem tervez.

Ugyanez a forrás úgy tájékoztatott, hogy az Auchan legutóbbi javaslatában részvényenként 21,50 eurót ajánlott fel a Carrefournak 16,8 milliárd euró (19,4 milliárd dollár) értékben.

Ezzel az Auchan-menedzsment jelentősen növelte ajánlatát, ugyanis ez több mint 30 százalékos emelkedést jelent a múlt heti részvényárfolyamhoz képest.

A gáláns ajánlat szerint az összeg 70 százalékát készpénzben, 30 százalékát pedig a leendő társaság részvényeiben fizette volna ki a Mulliez család.

A kiszivárgott információk szerint a Carrefour főrészvényese, a Moulin család ellenezte a fúziót, ugyanis véleményük szerint az versenyképességi kérdéseket is felvet, valamint a francia munkahelyek számának csökkenéséhez is vezethetett volna – értesült a Reuters. 

Szakértők a most megszakadt tárgyalássorozat ellenére sem temetik az ügyletet, a Bernstein elemzői szerint ugyanis az Auchannak egyszerűen újabb ajánlatot kell tennie.

Fotó: VG

A levegő amúgy is forró a potenciális felvásárló Carrefour körül. Még nyáron ugyanis azt közölte, hogy mérlegeli külföldi leánycégeinek konszolidációját, illetve ezek értékesítése is a menedzsment asztalán van. Végül azonban semmilyen döntést nem hoztak, így elmaradt az eladási hullám.

Emellett még az év elején, januárban a kanadai Alimentation Couche-Tard 19,6 milliárd dollárt adott volna a cégért, ám ezt az ajánlatot ejtették, ugyanis az ötletet nem támogatta a francia kormány élelmezésbiztonsági okokra hivatkozva.

Ezt Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter és a Couche-Tard elnöke, Alain Bouchard jelentette be napokkal ezelőtt. A kanadai kereskedelmi miniszter a hírre a Twitteren reagált. Bejegyzésében azt írja, sajnálja a füstbe ment terveket, ugyanakkor biztatónak tartja azokat az információkat, amelyek szerint a két kiskereskedelmi cég partnerségre léphet egymással. A vállalatok ugyanis azt közölték, megvizsgálják a közös saját márkák beindításának a lehetőségét, és egymás hálózatának felhasználását is.