60 milliárd dolláros értékeltséggel vezethetik tőzsdére jövő héten az Amazon által támogatott e-autó-gyártót, a Riviant. A cég darabonként 57 és 62 dollár közötti áron értékesít 10 százaléknyi részvénypakettet a kedden kezdődő roadshow-n. 

Korábban arról szóltak a hírek, hogy az év hátralevő részének egyik leginkább várt parkettre lépése során 80 milliárd dolláros értékeltséget célozna meg a Rivian.

De az IPO így is a legnagyobb lesz az elektromosjármű-gyártók körében. A cég villanyhajtású kisteherautói a Tesla Cybertruck modelljének veszélyes konkurenciái, de a Ford  F–150-es elektromos változatának népszerűségét aligha érik utol.

Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A Rivian 2019 óta körülbelül 10,5 milliárd dollárt kapott a befektetőitől – emelte ki a Wall Street Journal. Hozzátéve: az Amazon részesedése 20 százalékos, de a Ford Motor is beszállt 12 százalékkal és a Cox Enterprises is részese az üzletnek. Idén januárban 27,6 milliárd dolláros volt a vállalat értékeltsége. Az amerikai tőzsdei lap szerint a mostani 60 milliárdos értékeltség azért is érdekes, mert ezzel megelőzné a Rivian az 53 milliárdos Hondát. Miközben az e-autó-gyártó egyelőre csak veszteséget termel és a közelmúltig bevétele sem volt. 

A Rivian menedzsmentje azt közölte: megkezdték az első sorozatgyártású járművek kiszállítását az ügyfeleknek, s a harmadik negyedévben már szerény árbevételt értek el.