Válságok után, a kilábalási szakaszban klasszikus és népszerű fogadásnak minősül, ha a befektetők arra számítanak, hogy a növekedés és az normál szintjéhez való fokozatos visszatéréssel együtt a kamatlábak is megemelkednek. Nos, akik erre az esélyre halmozták a téteket, most súlyos veszteségeket könyvelnek.

Fotó: Shutterstock

Még a „profik” által irányított nagybefektetők is belefutottak a hozamcsapdába. A Wall Street Journalnak nyilatkozó Steve Kane, a kaliforniai TCW Group elemzője a 86 milliárd dollárt kezelő MetWest Total Return Bond Fund alapjának veszteségei nyomán úgy fogalmazott: „lesen ragadtunk”. Míg a londoni székhelyű Rokos Capital 27 százalékot bukott a kötvényeken október végén. De a Bloomberg Treasury indexe is 1,5 százalékot süllyedt, alig három hónap alatt. Ami általános stratégiai gondot jelez az alapkezelőknél.

A piaci anomáliát az okozza, hogy a gazdasági növekedéssel és a jegybanki politikával kapcsolatos várakozások apró elmozdulásai is nagy hullámokat vetnek a kötvénypiacon. Ahol a jegybanki stimulusok visszavonására utaló jelzések nyomán nagyot zuhant a rövid lejáratú kötvények ára, ugyanakkor a rövid hozamok – amelyek az árak esésével emelkednek – a 2020 márciusa óta elért legmagasabb szintre kapaszkodtak. Ezzel szemben a hosszabb lejáratú kötvények hozamai, amelyek általában csökkennek, amikor a befektetők lassuló növekedésre számítanak, az éves csúcsuk közelébe kerültek. Vagyis a hozamgörbe meredeksége minden tankönyvi tapasztalatnak ellentmondva ebben a válság utáni szakaszban csökken és a váratlanul laposodó hozamgörbe kiüti a vigyázatlan fogadókat.